Bjelopoljci odali poslednju poštu Velimiru Vladu Femiću

Komemorativna sjednica povodom smrti zaslužnog građanina Bijelog Polja, fudbalera i internacionalnog fudbalskog sudije, Velimira Vlada Femića, održana je danas u sali SO Bijelo Polje.

Minutom ćutanja veliki broj sugrađana i prijatelja porodice Femić odao je poslednju poštu Velimiru, koji je ostavio neizbrisiv trag u bjelopoljskom fudbalu i kojeg će svi pamtiti po dobročinstvu i vrlinama neprolaznih vrijednosti.

O životu i radu Velimira Vlada Femića na komemorativnoj sjednici danas je govorio sportski radnik Uglješa-Dudi Rakočević, koji je istakao da je Femić bio ne samo odličan sportista, već prije svega dobar čovjek i iskren prijatelj.

“U krilu majke Danice, pored svojih braće i sestara odrastao je Vlado tiho i skromno, noseći sa sobom plemenite osobine lojalnog građanina i sportiste širom Crne Gore sve do međunarodnog nivoa. Čari fudbalske igre i sporta uopšte, upoznao je na svojim Zaimovića livadama, Ribniku, stadionu FK „Jedinstvo“, kao i u klubovima u kojima je, pored Jedinstva,  igrao i to Rudaru iz Pljevalja, Slobodi iz Užica, Slogi iz Kraljeva, Lovćenu-Cetinje i Budućnost iz Peći, i to sve u rangu druge savezne lige“, kazao je danas Rakočević.

On je napomenuo da je  Velimir Vlado Femić svoj radni vijek ostvario u Knjigoprometu i kao sekretar FK „Jedinstvo“, te da je po završetku uspješne fudbalske karijere, koja je trajala preko 15 godina, zvanje fudbalskog sudije položio 1975. godine, a već 1978. godine unaprijeđen je u zvanje republičkog fudbalskog sudije.

„Uspješno je sudio republičke fudbalske lige, a od 1982. godine pa sve do 1994-1995 nalazio se na listi prve i druge savezne lige, a zbog izuzetno iskazanih sposobnosti u fudbalskom suđenju unaprijeđen je kao jedan od najtalentovanijih sudija Crne Gore sa zvanjem internacionalnog sudije“, istakao je Rakočević.

Kako je naglasio, Vlado Femić nosilac je najmodernijeg oblika fudbalskog suđenja.

„Imao je raskošni talenat, rado je viđen u svim sredinama gdje je poznat pod imenom Femke. Prema fudbalerima i trenerima imao je pedagoški  i prijateljski stav, koji nije išao na štetu kvaliteta suđenja“, dodao je on.

Po završetku sudijske karijere Femić se bavio instruktursko-pedagoškim radom, jer je imao zvanje delegata i instruktora, kontrolora i instruktora i predavača i instruktora.

„Bio je visoko kotirani kadar sudijske organizacije, obavljao je funkcije predsjednika saveza fudbalskih sudija Bijelo Polje, predsjednika sjeverne regije Crne Gore, a bio je i član Skupštine saveza fudbalskih sudija Crne Gore, član brojnih komisija, ispitne komisije, komisije za delegiranje sudija i komisije za unapređenje sudija i fudbalskog suđenja“, naveo je na komemoraciji sportski radnik Uglješa-Dudi Rakočević.

Za svoj dugogodišnji rad u fudbalskom sportu Velimir Vlado Femićdobio je brojna priznanja, među kojima zaslužni fudbalski radnik Crne Gore, zaslužni fudbalski radnik Sjeverne regije, plaketu FK „Jedinstvo“ Bijelo Polje, plaketu Stalnog komiteta MOSI za doprinos afirmaciji ove najveće amaterske manifestacije u Evropi.

„Velimir Vlado Femić ugrađen je u sami vrh svoje struke sudeći po pravilima fudbalske igre objektivno, principijelno i dosljedno bez konflikata i afera. Bio je druželjubiv, omiljen među svim fudbalerima i duhovito je prihvatao i sa lakoćom podnosio posebne vragolije mladih ljudi“, zaključio je Rakočević.

Na kraju, poštovana porodice Femić, sportisti i građani Bijelog Polja, vi koji ste danas došli da još jednom evociramo uspomene na Vladov životni put koji će se pamtiti po dobročinstvu i dobrotvorstvu i vrlinama neprolaznih vrijednosti, neka je vječna slava i hvala Velimiru Vladu Femiću-Femketu za sve što je učinio u svom relativno kratkom životu dostojnom poštovanja i dugog sjećanja.

Autorka: Sanja Čujović

Audio i foto: Bojan Šutović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE