U Limu povećan sadržaj nitrita

U uzorcima površinske vode iz Lima pronađen je povećan sadržaj nitrita u odnosu na vrijednosti normirane Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda, kazali su iz Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U rijeci Lim otkrivene su velike količine mrtve ribe a voda je danima bila bijela.Kako su kazali agenciji MINA iz Direktorata, analiza uzoraka otpadnih voda iz kanalizacione cijevi je pokazala povećan sadržaj ukupnih suspendovanih materija, hemijske potrošnje kiseonika, sulfata i ukupnih ulja i masti u odnosu na normirane vrijednosti.

Analizu uzoraka vode koje su uzeli nadležni inspektori uradio je Centar za ekotoksikološka ispitivanja i dostavio nadležnom ribarskom inspektoru Direktorata za ribarstvo.

„U analiziranim uzorcima otpadnih voda iz kanalizacione cijevi konstatovan je veliki sadržaj sulfida, što ukazuje na nizak sadržaj rastvorenog kiseonika.

Pored visokog sadržaja sulfida u uzorcima i površinskih voda Lima i otpadnih voda, konstatovana je povećana hemijska potrošnja kiseonika“, naveli su iz Direktorata.

Oni su dodali da, u skladu sa navedenim, svi rezultati ukazuju na to da je sadržaj rastvorenog kiseonika bio značajno smanjen i da je zapravo deficit rastvorenog kiseonika vjerovatni uzrok pomora ribe u rijeci Lim.

 

Izvor: mina