“Balkanska carica” premijerno izvedena u Bijelom Polju (video)

Pozorišna predstava “Balkanska carica”, u režiji Gorana Bjelanovića, odigrana je večeras premijerno u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Istorijsku dramu u stihu “Balkanska carica” napisao je prije 132 godine knjaz, odnosno kralj Nikola Prvi Petrović, a upravo njom prvih dana januara 1884. godine otpočeo je organizovani i kontinuirani pozorišni život u Crnoj Gori.

Nakon ambijentalne i matične scene u Baru, predstava  “Balkanska carica” izvedena je u Bijelom Polju, a glumac Dragiša Simović, koji tumači lik Ibrahim age, nije krio zadovoljstvo zbog toga.

“Jer je to divna publika, koju sam ja davno osjetio i jedna je od najljepših publika u Crnoj Gori, ako te ona prihvati, prihvatiće i nikšića, podgorička, beogradska i svaka druga u regionu, jer ovdje pozorište postoji oko 100 godina, ljudi žive za pozorište, uvijek su pune sale, kao i večeras”, istakao je Simović.

On je kazao da mu je drago što je odmah nakon barske, bjjelopoljska publika imala priliku da vidi sjajnu priču, prije svega nacionalnu, priču kralja Nikole, u adaptaciji i režiji Gorana Bjelanovića.

“Ovo je pučka priča, a puk voli tu nacionalnu priču, što pokazuje interespovanje publike i u Baru, a i večeras ovdje u Bijelom Polju”, dodao je glumac Dragiša Simović.

Njegova uloga Ibrahim age jedna je od značajnijih u predstavi.

“Ja sam zadovoljan i mislim da sam dobro odradio ono što mi je povjereno, a neka sada bjelopoljska publika to ocijeni”, kazao je Dragiša.

Kako je ispričao, glumačka ekipa, koju čini spoj mladosti i iskustva, 19, 20. i 21. avgusta premijerno je izvela predstavu “Balkanska carica”.

“Mi smo radilili 50ak dana u Baru u pozorištu, a nakon toga na jednoj novoj sceni, koju sami postavili i napravili. I zaista je na premijeri bilo sjajno, tražila se karta više”, rekao je Simović.

Mlađi dramski umjetnici, potpomognuti velikim glumačkim imenima, poput Danice Maksimović i Duška Radovića, donose jednu sjajnu priču, a Simović posebno izdvaja mladu Anju Pavićević, koja igra Danicu, balkansku caricu.

“Ona je studentkinja završne godine Fakulteta dramskih studija u Beogradu, jako se dobro snašla, prvi put sa studnetske scene izlazi na javnu i jako sam radostan što naša djeca tako dobro rade svoj posao”, podvukao je Simović.

Glavnu mušku ulogu, Stanka, tumači crnogorski glumac Filip Đuretić, uloga Ivan bega Crnojevića, gospodara Crne Gore i Zete, povjerena je prvaku beogradskog Pozorišta na Terazijama Dušku Radoviću, dok ulogu majke tumači istaknuta glumica Danica Maksimović.

Đorđa Crnojevića igra Pavle Ilić, Kneza Deana Vladimir Cerović, Martu, Daničinu drugaricu, igra Andrijana Simović, a Iva i Uglješu, Miro Nikolić i Vlado Tomović. Solistkinju, svjedoka i tumača vremena igra operska umjetnica Bojana Pejanović.

Nakon igranja u Bijelom Polju, predstava “Balkanska carica” biće izvedena u goto svim crnogorskim opštinama, a zatim i u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Vrbasu.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE