Pjesnici iz cijelog svijeta oduševili bjelopoljsku publiku

Međunarodno pjesničko veče “Eno ga, po moru teče Lim”, održano večeras u kući Rista Ratkovića okupio je pjesnike iz Kine, Azerbejdžana, BIH, Njemačke i Crne Gore.

Bjelopoljskoj publici večeras  se predstavila pjesnikinja Nigar Hasan Zadeh iz Azerbejdžana  koja je po prvi put u Bijelom Polju a kako je istakla, manifestacija posvećena poeziji sjajno je organizovana.

„Želim da pohvalim organizatore i izrazim zadovoljstvo što sam bila dio ovako jedne manifestacije i nadam se da će se ovakva saradnja nastaviti i u buduće“ kazala je Zadeh.

Gost pjesničke večeri bio je i direktor kulturno – ekonomskog centra Azerbejdžana u Crnoj Gori Sejran Mirzazada koji je kazao da je učešćem pjesnikinje iz njegove zemlje  napravljen još jedan korak ka bližim odnosima dvije zemlje.

„Ja volim da kažem da naše zemlje imaju saradnju na zavidnom nivou, a imamo još prostora za produbljivanje boljih odnosa. Mi kao kulturni centar imamo želju da našu kulturnu saradnju dovedemo u nivo političkih i ekonomskih“, kazao je Mirzazada.

Da su festivali prilika da se pjesnici sretnu, razmijene iskustva i upoznaju različite pjesničke izraze mišljenja je i pjesnik iz BIH Asmir Kujović koji je bio i član ovogodišnjeg žirija

„Jako je teško porediti knjige različitih pjesničkih izraza i odabrati onu najbolju. Mislim da je odabir učesnika na samoj manifestaciji odličan, ali i je i dobara jednoglasna odluka žirija da za najbolju proglasimo Tanju Stupar“ kazao je Kujović.

Organizacijom i prijemom u gradu na Limu zadovoljan je i pjesik iz Njemačke Marsel Bajer. On je istakao značaj čitanja poezije.

„Čitanje u sebi i naglas pred drugima, kao i slušanje drugih pjesnika je jako važno. Na taj način doživite poeziju i ako sam večeras slušao poeziju na drugim jezicima meni jako važan glas i kada budem pročitao prevod već u sebi imam potpunu sliku a to je jedinstven doživljaj“, kazao je Bajer.

I ovogodišnja predsjednica žirija Ratkovićevih večeri poezije  Jovana Bojović  se predstavila sa svojom poezijom bjelopoljskoj publici.

„Pored dobre poezije koja se čula iz cijelog svijeta ,što je bilo zadovoljstvo nastupati i biti dio takve pjesničke ekipe, morala bih pohvaliti i pravu pjesničku publiku koja je umjela da reaguje na izrecitovanu poeziju", kazala je Bojović.

 

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE