Projektom prekogranične saradnje nezaposlene žene će pripremiti za tržište rada

Bjelopoljski Dom starih u saradnji sa JU Centar za socijalni rad iz Novog Pazara pokrenuo  je novi projekat “Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost”, koji će doprinijeti povećanju mogućnosti zapošljavanja žena u ove dvije opštine, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u hotelu “Franca”.

“Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost” je projekat iz iz Programa prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora 2014-2020, a cilj je priprema nezaposlenih žena za tržište rada, ali i obuka za gerento domaćice,  kako bi starim i iznemoglim licima na području Bijelog Polja i Novog Pazara pružili odgovarajuću njegu.

Direktor JU Dom starih Bijelo Polje, Dejan Pavićević, istakao je da je ovo prvi projekat prekogranične saradnje koji sprovodi ova ustanova, te da je on još jedan dokaz da se konstantno radi na podizanju nivoa usluga prema najstarijim I najosjetljivijim članovima zajednice.

“Jedan od ciljeva ovog projekta jeste radno angažovanje gerento-domaćica, koje će biti posebno obučene za pružanje usluga pomoći u kući, čime će se pozitivno uticati na lokalno tržište rada, ali i naunapređenje kvaliteta socijalne zaštite”, naveo je Pavićević.

On je  kazao da ne sumnja u uspjeh ovog projekta, s obzirom na stručnost tima.

“Uvjeran sam da će ovaj I svi budući projekti prekogranične saradnje naših ustanova biti snažan osnov za zajedničke inicijative  na putu ka Evropskoj uniji, koje će dovesti do još boljeg položaja osoba koje se nalaze u stanju socijalne potrebe”, poručio je direktor JU Dom starih Bijelo Polje.

Centar za socijalni rad iz Novog Pazara, partner je na ovom projektu, a prema riječima direktora te ustanove, Adnana Dizdarevića, učiniće sve da sve planirane aktivnosti budu realizovane u planiranom roku.

On je dodao da će iskustva  stečena u okviru projekta  “Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost” biti od velikog značaja za efikasniji rad Centra za socijalni rad u Novom Pazaru.

Ministartsvo rada i socijalnog staranja Crne Gore takođe je jedan od partnera na projektu “Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost”, a kako je na današnjoj konferenciji kazala Ivana Šuković, zahvaljući ovom projektu uanprijediće se i cjelokupni socijalni ambijent u opštini Bijelo Polje.

“Evidentno je da Dom starih Bijelo Polje kroz pružanje usluge dnevnog boravka za stara lica od kraja 2018. godine, kao i kroz realizaciju ovog projekta, u okviru kojeg će pružati uslugu u kući starim licima, nastoji da poboljša kvalitet života starijih u ovoj opštini i stvori uslove za integraciju ove ranjive kategorije, te da kod korisnika podstakne razvoj praktičnih vještina”, navela je Šuković iz Ministartsvarada i socijalnog staranja Crne Gore.

Ona je napomenula da je uspostavljanje usluga socijalne zaštite čiji su korisnici stariji u skladu sa Strategijom razvoja sistema socijalne zaštite starijih za period od 2018. do 2022. godine,te istakla da će Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo i u narednom period nastojati da podržavaju ovakve aktivnosti, dorinoseći zdravstvenom i dostojanstvenom starenju.

Irena Marković Vilotiojević iz Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora saopštila je da se projekat “Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost” finansira sredstvima Evropske unije, u okviru programa prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora 2014-2020, a uz podršku Minsitarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Kancelarija za evropske integracije Crne Gore.

Ona je dodala da su sredstva z aovaj projekat dodijeljena u okviru prvog poziva i to u cilju  povećanja mogućnosti dugoročnog zapošljavanja žena koje nijesu imale priliku da se pojave na tržištu rada, kao i kako bi se pružila vaninstitucionalna pomoć odraslim i starijim osobama.

Predstavljajući projekat, koordinatorka Dijana Knežević, istakla je da će projektom “Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost” biti obuhvaćno 80 nezaposlenih žena iz Bijelog Polja i Novog Pazara., koje će steći sposobnosti za aktivno traženje posla.

“Ovim projektom želimo da damo doprinos zapošljavanju žena i to prije svega onih koje se prvi put zapošljavaju, kao i  dugoročno nezaposlenih žena. Takođe realizacijom planiranih projektnih aktivnosti želimo da smanjenjimo neravnoteže između ponude radne snage i potražnje za  radnom snagom na lokalnom tržištu rada”, navela je Knežević,  napominjući da je specifični cilj projekta pružanje jednog vida vanistitucionalne zaštite odraslim i starim osobama, što je i primarna uloga bjelopoljskog Doma starih.

Koordinatorka projekta“Kvalifikovana radna snaga za bolju budućnost” i socijalna radnica u Domu starih Bijelo Polje, Dijana Knežević, kazala je da će sve učesnice u projektu proći i višednevne edukativne radionice, koje će voditi licencirani edukatori, a tokom kojih će zapravo žene koje prvi put traže posao, ali i one dugoročno nezaposlene, steći komunikacijske vještine, naučiti kako se piše CV, traži posao, jer su to predulsovi za ulazak na tržište rada.

U okviru projekta “Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost” biće organizovana i obuka za 40 gerento domaćica, od kojih će najmanje tri biti zapošljene  na mjesto geronto-domaćice u JU Dom starih „Bijelo Polje“, a isto toliko i u JU Centar za socijalni rad Novi Pazar.

Projekat “Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost” sprovodi JU Dom starih „Bijelo Polje“ u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja Crne Gore, JU Centar za socijalni rad Novi Pazar, kao i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ukupna vrijednost projekta je 168,835.26€, od čega Evropska unija finasira 85%, a 15% partneri na projektu.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE