Sticanje informatičkih vještina za unapređenje konkurentnosti OSI na tržištu rada

Šest lica sa invaliditetom sa evidencije Zavoda za zapošljavanje biće obučeno za rad u oblasti komunikaciono-informatičke  tehnologije, kao i web dizajna, i to u okviru projekta „OSI i ICT“, saopšteno je na konferenciji za medije.

Naime, nevladina organizacija Centar za preduzetništvo u sardnji sa NVO „Euro projekt“, pokrenula je novi projekat „OSI i ICT“, koji ima za cilj povećanje stručnih i radnih kvalifikacija OSI, kroz osposobljavanje za rad.

Kako je tokom prezentacije projekta saopštio koordinator Goran Joksimović, obuka za rad u oblasti informacionih tehologija i web dizajna trajaće tri mjeseca.

„Obuku će proći svih šest lica sa invaliditetom, a po završetku će četiri lica biti privremeno zaposlene na period od šest mjeseci“, naveo je Joksimović, dodajući da će tokom obuke lica sa invaliditetom imati i podršku psihologa, te da će njihov rad nadgledati mentori.

Joksimović je napomenuo da će pored obuke za OSI, u okviru projekta „OSI i ICT“ biti održane i radionice za poslodavce.

„Jer je još uvijek nedovoljno razvijena svijest poslodavaca kada je riječ o zapošljavanju OSI, zato ćemo te radionice iskoristiti i da njih informišemo o prednostima uključivanja OSI u radni proces, te da im predstavimo primjere pozitivne prakse, kako bi ih dodatno stimulisali“, rekao je koordinator projekta.

Edina Gredić iz partnerske organizacije „Euro projekt“ istakla je da je znanje najbolji način prevencije i najefikasniji način integracije svih u zajednici, pa samim tim i osoba sa invaliditetom.

„Učesnici projekta će kroz niz planiranih aktivnosti i sprovedenih obuka steći neophodan  nivo kompetencije, znanje i praktična iskustva, što će im olakšati pronalazak posla ili započinjanje sopstvenog biznisa“, poručila je Gredić.

Projekat „OSI i ICT“ podržan je od strane Zavoda za zapošljavanje, a prema riječima samostalne savjetnice u Birou rada Bijelo Polje, Jadranke Rakonjac, pravo prijave imaju lica sa najmanje III stepenom stručne spreme.

Rakonjac je istakla i da će tokom obuke lica primati novčanu pomoć u iznosu od 114 eura, dok će četiri lica, koja će biti radno angažovana šest mjeseci primati naknadu u bruto iznosu od 440 eura.

Po završetku projekta najmanje dvije osobe biće angažovane na period od najmanje devet mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta „OSI i ICT“ je 49.885,96 eura, Zavod za zapošljavanje je obezbijedio 95 % ukupnih opravdanih troškova, a preostali iznos finansira izvođač projekta.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE