Porodica Lazović ostavila neizbrisiv trag u slikarskoj tradiciji Bijelog Polja (video)

Dvadeset akademskih slikara iz Crne Gore i zemalja okruženja učestvovaće na prvoj likovnoj koloniji "Slikari Lazovići", koju organizuje JU Muzej Bijelo Polje, a koja će se  održati od 19. do 26. avgusta u Bistrici - Lozna Luka.

Bijelo Polje ima bogatu likovnu tradiciju, a osnivanjem kolonije "Slikari Lazovići", biće upotpunjen likovni život našeg grada, kazali su direktor JU Muzej Bijelo Polje, Željko Raičević i umjetnički rukovodilac kolonije, Luka Joksimović, gostujući u emisiji „Aktuelno“, Radija Bijelo Polje.

Raičević je istakao da je porodica Lazović ostavila neizbrisiv trag u slikarskoj tradiciji Bijelog Polja, te da na ovaj način Muzej Bijelog Polja čuva uspomenu na nju.

„Ideja o pokretanju kolonije „Slikari Lazovići“ datira od mnogo ranije, ali su se sada stekli uslovi da je i realizujemo i to je za nas velika čast. Lazovići su bili naši znameniti slikari s kraja 18. i 19. vijeka, a njihovo stvaralaštvo se  može pratiti kroz rad Aleksija, njegovog sina Simeona i kasnije Lazara, koji bio predvodnik modernizma u slikartsvu Lazovića. Oni su bili tradicionalnisti i u početku su se bavili fresko-slikarstvom, da bi kasnije, pod uticajem  zapadnog slikarstva modernizovali taj svoj rad, pa su se počeli baviti i svetovnim slikarstvom“, naveo je  direktor Muzeja Bijelo Polje, ističući da su Lazovići bili istinski reprezenti Bijelog Polja i bjelopoljskog slikarstva, te da su stvarali i u Srbiji, Bosni, Dalmaciji.

Putevi njihovih djela, prema riječima Raičevića, bili su različiti.

„Djela su prenesena iz manastira Nikoljac u Narodni muzej Užica, gdje su konzervirana i dugo  čuvana, a krajem devedestih godina našem Muzeju je bilo ponuđeno da preuzme te originale, ali s obzirtom da nijesmo imali mjesto gdje bi ih čuvali, oni su nam uradili vjerodostojne kopije, koje čine stalnu postavku slikara Lazovića“, rekao je Raičević.

On je saopštio da se originali sada nalaze u manastiru Šudikova kod Berana, te da je dužnost Muzeja i lokalne uprave, ali i države Crne Gore, da ta djela vrate ovdje, jer su ona od neprocjenjive vriendosti za naš grad.

„Željeli smo da ovom kolonijom povežemo našu kulturnu baštinu sa modernim slikarstvom i da to bude jedan od tema ove kolonije, tako da će se umjetnici baviti našim sakralnim i profanim objektima, koji su značajni dio kulturne baštine Crne Gore“, podvukao je direktor Muzeja Bijelo Polje, dodajući da planiraju da napravestalnu postavku od djela koja će nastati tokom kolonije.

Otvaranje likovne kolonije planirano je za ponedjeljak 19. avgust, sa početkom u 18:00 časova u kući Dizdarevića u mjestu Lozna Luka, a pored bjelopoljskih akademskih slikara, učetvovaće i drugi umjetnici iz Crne Gore, Njemačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova, saopštio je Luka Joksimović, umjetnički rukovodilac kolonije.

„Nijesmo mogli da uključimo sve Bjelopoljce, jer imamo 24 akademska slikara, ali tu su Abaz Dizdarević, Milutin Obradović, Dražen Konatar, Eldin Suljević, Meša Suljević, Milovan Rakonjac i moja malenkost. Takođe, tu je  i Draško Dragaš, profesor slikanja sa Cetinjske akademije, ali i slikari mlađe generacije“, kazao je Joksimović.

On je istakao da će kolonija biti tematski opredijeljena.

„Jedan rad će biti na temu zaostavštine Lazoviće, šta su oni i gdje sve slikali, a planiramo da obiđemo i manastir Nikoljac i Podvrh, pa ćemo na licu mjesta vidjeti originale koji se nalaze u crkvama i manstirima“, rekao je Joksimović.

Umjetnički rukovodilac kolonije kazao je i da će u nedjelju, 25. avgusta, biti održana i izložba radova nastalih tokom kolonije.

„Sve slike će biti poklonjene muzeju i biće u zbirci modernog slikarstva“, napomenuo je Joksimović, ističući da je osnivanje kolonije „Slikari Lazovići“ od ogromnog značaja i za promociju bjelopoljskog Muzeja, ali i za uspostavljanje saradnje sa umjetnicima iz regiona.

Likovna kolonija „Slikari Lazovići“ biće finansirana sredstvima koja su opredijeljena budžetom Opštine i Ministarstva kulture kroz Program razvoja kulture na sjeveru u 2019. godini, a generalni pokrovitelj manifestacije je porodica Lazović iz Bijelog Polja.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE