Projektom „Radom do boljeg života“ osposobiće za rad šest OSI

U okviru projekta „Radom do boljeg života“, koji knjižara „Student“ realizuje u saradnji sa NVO „Početak-Initio“, šest lica sa invaliditetom biće stručno osposobljeno za zanimanja kuvar, radnik u fotokopirnici i na dizajnu materijala, saopšteno je na današnoj konfreneciji za medije.

Cilj projekta je da se uz povećanje stručne i radne kvalifikacije lica sa invaliditetom, a kroz uspostavljanje partnerstva poslovnog i civilnog sektora, otvore nova radna mjesta za OSI u Bijelom Polju, kazao je danas Sakib Kolić iz knjižare „Student“.

„Kroz projekat „Radom do boljeg života“ šest lica sa invaliditetom će proći trodnevni psihološko-motivacioni trening, nakon čega će proći i tromjesečnu obuku na konkretnom radnom mjestu kod poslodavca i to za zanimanja kuvar, radnik u fotokopirnici/knjižari, kao i radnik na dizajnu materijala. Po završetku obuke, svih šest lica će biti radno angažovano kod partenra NVO „Početak-Initio“ i to na period od šest mjeseci“, rekao je Kolić, ističući da će po završetku projekta minimum dvije osobe imati priliku da nastave sa radom kod projektnog partnera i to u najkraćem trajanju od devet mjeseci.

Tokom deset mjeseci, koliko projekat i traje, prema riječima Kolića, radiće se i na promociji zapošljavanja lica sa invaliditetom.

„I to kroz predstavljanje subvencija koje poslodavci imaju prilikom zapošljavanja OSI, a želimo da istaknemo i primjere dobre prakse kada je u pitanju rad i angažovanost ovih lica“, naveo je Kolić.

On je istakao da ovim projektom žele još jednom da pokrenu pitanje primjene standarda pristupačnposti i zapošljavanja OSI.

„Što će biti realizovano kroz pet javnih tribina, koje će biti organizovane u Rasovu, Loznoj, Bistrici, Zatonu, ali i za mještane grada“, dodao je Kolić.

Na važnost projekta ukazao je i Amer Smailović iz partnerske organizacije NVO „Početak-Initio“, koji je kazao da će realizacijom ovog projekta ostvariti tri bitna cilja.

„Prije svega, planiranim aktivnostima ćemo osnažiti i unaprijediti institucionalnu saradnju socijalnih partnera, šest lica će steći nove praktične vještine za samostalno obavljanje više poslova, a samim tim i otvoriti sebi put ka tržištu rada“, pojasnio je Smailović.

On je napomenuo da je NVO „Početak-Initio“ osnovana prije nešto manje od tri godine, te okuplja 68 OSI iz ruralnih područja.

„Do sada smo realizovali tri projekta koja su se ticala inkluzije lica sa invaliditeom, a ovo je četvrti, možda i najznačajniji“, rekao je Smailović.

Kao posebno važan aspekat projekta „Radom do boljeg života“ Denis Martinović iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, naveo je to što će uticati na podizanje svijesti javnosti o mogućnostima i benefitima zapošljavanja OSI.

„Svrha ovog projekta je da se kroz motivisanje, osnaživanje, obrazovanje i osposobljavanje za pojedine poslove, unaprijedi ukupni socio-ekonomski razvoj i kavlitet života OSI“, zaključio je Martinović.

Ukupna vrijednost projekta „Radom do boljeg života“ iznosi 52.302,58 eura, od čega Zavoda za zapošljavanje Crne Gore obezbjeđuje 49.687,45 eura, dok će preostali iznos od 2.615,13 eura obezbijediti podnosilac projekta.

 

Autorka: Sanja Čujović

Audio: Bojan Šutović

Foto: Dalibor Rakočević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE