Prvo veče dijaspore u Bijelom Polju

„Vaša rodoljubiva vezanost pokazala je svoju snagu i iskrenost u svakom društveno-političkom događaju, imali ste odziv i zadivljujuće požrtvovanje u svim događajima. 

Sa velikom sigurnošću smo računali na vas i nepokolebljivo se uvijek u vas uzdamo.Pokazali ste nesebičnost i otadžbinsku ljubav odvajajući od svoje kore hljeba, za nas kada je bilo najpotrebnije. Mi ćemo omogućiti stimulativnom investicionom politikom rentabilna ulaganja vašeg kapitala u razvoj naše opštine i države.“ kazao je predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović na prvoj večeri dijaspore koja je večeras organizovana u restoranu „Park“.

„Novina je da su uslovi poboljšani i prevaziđene administartivne barijere. Investiciono polje je široko i obuhvata turizam, poljoprivredu i prateće sadržaje ali i osnivanje malih i srednjih preduzeća u naših šest biznis zona.Za vas pripremamo sajt , biznis brošure i priručnike sa upustvima kako investirati sredstva u razvoj naše opštine , a u stručnom pogledu imaćete kancelariju za lokalni ekonomski razvoj koja će odgovoriti na sva vaša pitanja i davati odgovore vezano za početak biznisa“, kazao je predsjednik opštine i dodao da vjeruje da su sazreli uslovi da se formira udruženje bjelopoljaca u svim većim gradovima u Evropi koja će biti nukleusi razvoja i komunikacije sa maticom.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović  je kazao da je Crna Gora, uprkos izazovima, od obnove nezavisnosti dokazala da je multikulturakna sredina koja prihvata različitosti, u kojoj se svaki njen građanin osjeća sigurno i zaštićeno.

„U vama, našim ljudima rasutim po svijetu, vidimo potencijal i snagu na koji smo se mnogo puta oslanjali, a vaša privrženost Crnoj Gori, tekovinama kojima teži i njenom evropskom putu vjetar su u leđa i državi i svim našim građanima“ kazao je Mitrović.

Direktor Uprave za dijasporu je istakao da je u proteklom periodu država uradila mnogo na planu normativnog i sistemskog uređivanja odnosa sa svojom dijasporom, od usvajanja zakona koji reguliše ovu oblast, formiranje savjeta za saradnju sa dijasporom i  načina njihovog ostvarivanja do izrade monografije posvećene dijaspori. Mitrović je kazao da se ove godine ubiraju plodovi rada i napora koji su zajedno ulagani te da je to najbolje uvjerenje da je Vlada i država Crne Gore čvrsto opredijeljena u cilju unapređenja odnosa i saradnje sa svojom dijasporom.

„Ispred Uprave za dijasporu želim da istaknem da ćemo nastaviti da gradimo odnose i jačamo saradnju sa našim iseljenicima širom svijeta na osnovama koje smo zacrtali , a koje pored borbe za očuvanje identiteta moraju sadržati i konkretne akcije i mjere za jačanje, prije svega privredne, ali i ukupne saradnje matice i dijaspore“ kazao je Mitrović.

Prve večeri dijaspore u Bijelom Polju nastupili su Kud Tekstilac i gradski hor.

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE