Knjiga Momčila Zekovića pretočena u dokumentarni film

Na Vidojevinama, kultnoj plaži mnogih Bjelopoljaca, danas se snimao dokumentarni film i to onaj o muško-ženskim odnosima, koji zapravo oslikava knjigu “Muško-ženske puzle”, autora Momčila Zekovića Zeka.

Umjetnički duh, kreativnost i nevjerovatnu energiju, bjelopoljski slikar Milutin Obradović, ovaj put je izrazio kroz sedmu umjetnost i to sa željom da na jedan potpuno nesvakidašnji način predstavi novu knjigu Momčila Zekovića Zeka.

“Posebno mi je drago što ću zahvaljujući ovom poduhvatu ovjekovječiti i ovu poziciju koja će se i geografski vrlo brzo promijeniti, a sa druge strane, ovejkovječio sam i ove ljude zauvijek, a uspio sam da na jedan drugačiji način predstavim knjigu čitaocu, na šta sam posebno ponosan”, rekao je Obradović za Radio Bijelo Polje.

On je istakao da je Zekovićevu knjigu “Muško-ženske puzle” doživio potpuno lično, te da je zato i odlučio da snimi dokumentarni film o njoj.

“Smatram da ovu knjigu zapravo živi svako od nas. Jer ako je život jedna serija, u njoj postoje dobre i loše epizode, te loše manifestuju se oskudicom osjećanja ili materijalnih dobara, a druga strana se manifestuje osmijehom, srećom. Ovo je priča o njoj, ali i o njemu, o paru koji ima oscilacje, vrlo sam je lično doživio i došao na ideju da se to lirički sprovede u pokretne slike”, naveo je akademski slikar.

Obradović je rekao i da nije lako sa jedne ravne povšine, kojom se cijeli život bavi kao slikar, sada uraditi jednu pokretnu sliku.

“To je zapravo i moć vremenske umjetnosti, koja se razlikuje od prostorne, zato što ima taj intetzitet, odnosno trajanje i u njemu pokretnu radnju. Ja sam zadovojan onim što smo uspjeli, ali  vidjećemo šta će reći javnost, jer konačan sud daje posmatrač, kao  i u svakoj umjetnosti”, kazao je Obardović.

Snimanje dokumentarnog filma, koji prati priču knjige “Muško-ženske puzle”, iznenadilo je i samog autor tog djela.

“Lucidnost je nešto što imaju samo umjetnici, tako da sam ja iznenađen i nijesam očekvao da će sve ovo izgledati ovako. Sa nestrpljenjem očekujemo da pogledam film, koji će bti prikazan na samoj promociji knjige, koja se očekuje negdje na jesen, a prije toga ćemo isječke iz filma iskoristiti kao promo materijal  i najavu promocije”, ispričao e Zeković za Radio Bijelo Polje.

Kako je naveo, “Muško-ženske puzle” je jedna obična životna priča, o kojoj se najčešće ćuti, koja se često stavlja pod tepih.

“Ovo je priča koja bi možda mogla da da odgovore na neka teška pitanja, a koja se odnose i na to kako nastaviti svoju životnu priču u trajanju muško-ženskog rata”, rekao je Zeković.

On je dodao je da je i ova knjiga nastala na osnovu onoga što je i sam doživio.

“Zato sam odlučio da ono što sam savladao  u nekim realnim životnim okolnostima preselim u priču, koja bi možda mogla da zamijeni posjetu psihologu, psihijatru, seksologu”, rekao je Zeković, poručujući da je ključ ove knjige da ljubav uvijek mora da pobijedi.

 

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Bojan Šutović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE