Za podsticaj razvoja poljoprivrede ove godine 200 hiljada eura (video)

Za podsticaj razvoja poljoprivrede u ovoj godini iz lokalnog budžeta biće izdvojeno 200 hiljada eura, a najviše novca kao i do sada predviđeno je za razvoj mljekarstva i malinarstva, kazao je Fadil Bahović, iz Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj. Gostujući u emisiji “Aktuelno”, Radija Bijelo Polje on je podsjetio da je za te dvije mjere predviđeno više od polovine planiranog budžeta za podsticajne mjere.

“Sredstva će biti isplaćena u vidu 15 podsticajnih mjera, a najviše novca predvidjeno je za poršku razvoju tržišne proizvodnje mlijeka 70.000 eura i podršku razvoju tržišne proizvodnje maline, 50.000 eura. Naime, podizanje konkurentnosti mljekarskog sektora i malinarstva kroz direktnu podršku proizvođačima može znatno unaprijediti razvoj tržišne proizvodnje mlijeka i maline”, istako je Bahović, dodajući da je Program podsticajnih mjera namijenjen poljoprivrednicima koji ne zadovoljavaju kriterijume državnog agrobudžeta, ali se subvencionišu i veliki proizvođači  kako bi njihova proizvodnja bila još uspješnija.

Bahović je kazao da su podsticajne mjere promovisane u svim mjesnim centrima, a zainteresovani žitelji imali su priliku da u direktnoj  komunikaciji sa savjetnicima Sekretarijata saznaju više o mjerama koje su predviđene programima, uslovima pod kojima se stiče pravo na subvencije, iznosima subvencije, i sl. U svrhu prezentacije takođe, urađene su i  brošure u kojima se može naći sve ono što se odnosi na ove programe.

Inače, ovogodišnjim programom podsticajnih mjera planirana je i podrška poljoprivrednicima na izrazito ruralnim područjima, upravljavlanje rizicima u poljoprivredi, promociji poljoprivrednih proizvoda, podrška za preradu povrća na poljoprivrednim gazdinstvima, ratarskoj i povrtlarskoj proizvodnji, razvoju pčelarstva, subvencije  za izgradnju novih i rehabilitaciju i modernizaciju postojećih sistema za navodnjavanje, podrška izgradnji zaštićenih prostora-plastenika, subvencija u nabavci deficitarne mehanizacije, podrška podizanju zasada voća, organskim proizvođačima kao i podrška za preradu mlijeka na poljoprivrednim gazdinstvima.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Foto i  video: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.