Kiša i trovanje pčela krivi za manje prinose meda (video)

Kvalitet meda na području naše opštine je odličan, ali se svi pčelari ne mogu pohvaliti  dobrim prinosima, kazao je Vladimir Šebek, predsjednik Udruženja “Pčelar”. Gostujući u emisiji “Aktuelno” Radija Bijelo Polje, on je istakao da  su za to krivi prije svega vremenski uslovi, ali i česta trovanja pčela.

“Svake godine prvi proljećni dani nagovijeste  dobru medonosnu godinu, a onda nam  obilne kišne padavine pokvare planove.  Takođe, ono što predstavlja problem pčelarima  jesu uginuća pčela zbog pretjeranog  korišćenja pesticida. Ima dosta nesavjesnih voćara i ratara koji nekontrolisano upotrebljavaju pesticide. Na taj način oni prave štetu i sebi i okolini, a pčelarima pogotovo, jer nijesu svjesni da je pčela stožer  poljioprivrede.  Ako se ovim tempom biljke budu prskale i pčele trovale, bićemo u situaciji da te biljke neće imati ko da oprašuje”, kaže Šebek i ističe da je neophodna puna saradnja pčelara i voćara kako bi ovaj problem bio riješen.

No bez obzira na sve problem, predsjednik bjelopoljskih pčelara kaže da je zdravstveno stanje pčelinjih društava dobro.

“Pčele treba zaštiti prije svega od varoe, jer  ako to ne uradimo imaćemo velike gubitke u toku zime. Apelujem na pčelare da to urade što je prije moguće.  Za sada je zdravstveno stanje pčela zadovoljavajuće. Sporadično je bilo “krečnog legla” koje nije mnogo opasno za pčelinje zajednice”, istakao je Šebek.  

Na pitanje, da li će i ove godine krajem juna biti organizovana tradicionalna pčelarska manifestacija “Dani meda”, Šebek je kazao da se zakasnilo sa tim  jer organizovanje  taikve manifestacije zahtijeva dosta  vremena i novca, a na zahtjev lokalnoj upravu za podršku Udruženju izostao je bilo kakav odgovor .

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka:Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Video i foto: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Bojan Šutović

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE