Završena deveta sjednica lokalnog parlamenta, usvojene sve tačke dnevnog reda

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su  niz značajnih odluka i izvještaja u nastavku devete sjednice, koja je završena danas.

Lokalni parlament usvojio je sve tačke dnevnog reda, koje su potrebne za redovno funkcionisanje sistema našeg grada,  a radom devetog skupštinskog zasijedanja zadovoljan je i predsjednik SO Bijelo Polje, Abaz Dizdarević.

“S obzirom da smo imali prilično obiman dnevni red množda nijesmo ni vjerovali  da se za dva dana može završiti deveta sjednica skupštinkog lokalnog zasijedanja, što svakako svjedoči o  konstruktivnosti svih aktera u skupštini, bilo da dolaze iz pozicije ili opozicije, jednog korektnog odnosa svih odbornika”, kazao je Dizdarević.

On je istakao da su juče i danas riješana značajna pitanja, koja u velikoj  mjeri određuju dalje funkcionisanje naše opštine.

“Značajna pitanja u smislu funkcionanosti svakog od sistema našeg rada, usvojeni su i brojni izvještaji javnih ustanova, tako da pratimo tu dobru prasku, odnosno program skupštinskih zasijedanja i on se odvija određenom dinamikom, tako da već sredinom avgusta ili početkom septembra nastavljamo sa radom, kada ćemo u parlamentu raspravljati o novim temama”, rekao je predjsednik SO Bijelo Polje.

Drugog dana devete sjednice lokalnog parlamenta odbornici su usvojili izvještaje o radu i poslovanju JU Muzej Bijelo Polje, Turističke organizacije Bijelo Polje, kao i Centra za podršku dejci i porodici za 2018. godinu, sa programima rada za 2019. godinu.

Predlog Odluke o organizovanju Centra za sport i rekreaciju, izvještaj o radu i poslovanju za prethodnu godinu ove ustanove, sa programom rada za ovu, data je i saglasnost na Statut, a izabran je i novi direktor Centra za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić.

Takođe, lokalni parlament je podržao Predlog Odluke o preuzimanju obaveza plaćanja troškova za održavanje pumpnih postorojenja, a jednoglasno su izglasani Predlog izmjena i dopuna Programa pordizanja spomen-obilježja na teritoriji opštine Bijelo POlje, kao i prijedlozi odluka o davanju statusa spomen-obilježja.

Danas su izabrani članovi Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave,Elvir Zvrko i Slobodan Vojinović, a parlament je konstatovao prestanak mandata nekadašnjem  članu Savjeta JU “Ratkovićeve večeri poezije”, Mladenu Lomparu, preminulom  velikanu crnogorske poezije, a  Tanja Bakić je razriješena dužnosti, nakon što je nedavno podnijela ostavku.

Na devetoj sjednici lokalnog parlamenta Milko Kovačević, profesor biologije, izabran je za direktora JU Centar za kulturu „Vojislav Bulatović-Strunjo“, a predlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku Savjeta o izboru direktora te ustanove podržalo je 18 odbornika, dva su bila protiv, a isto toliko uzdržanih.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji projekta nevladinih organizacija koje su podržane sredstvima budžeta Opštine za 2017. Godinu i to s 22 glasa za.

Informacija o realizaciji kapitalnog projekta izgradnje OŠ „Dušan Korać“, kao i Informacija o realizaciji projekta Projektovanje i izgradnja sistema za upravljanje otpadnim vodama u opštini Bijelo Polje, takođe su jednoglasno prihvaćene danas od odbornika lokalnog parlamenta.

Kako se navodi u dokumentu dostvljenom odbornicima, psnovna škola i škola za Osnovno muzičko obrazovanje planirana je u okviru parcele na kojoj se nalazi postojeći objekat, na dijelu koji je trenutno slobodan.

Objekat je projektovan kao savremeni i funkcionalni objekat, u skladu sa namjenom i ambijentom lokacije, ukupne površine 7.845 m2, za 1 200 učenika, sa radom u dvije smjene, a kako se napominje u ovom dokumentu, ugovorena vrijednost radova je 5.381.736,87 eura, kapitalnim budžetom za 2019. godinu izdvojeno je 370.000,00 eura, a rok završetak radova je 26 mjeseci.

Odbornici su danas informisani i o do sada realizovanim aktivnostima u okviru projekta Projektovanje i izgradnja sistema za upravljanje otpadnim vodama u opštini Bijelo Polje.

Jednoglasno su usvojeni prijedlog Odluke o davanju saglasnosti predsjedniku Opštine za zaključenje Ugovora o grantu Opštini Bijelo Polje od Investicionog okvira Zapadnog Balkana(WBIF), prijedlog Odluke o prenosu prava raspolaganja na motornom vozilu „Unimog U5000 4X4“ Opština Petnjica, zatim prijedlog Odluke o prenosu prava raspolaganja na građevinskom zemljištu Vladi Crne Gore, kojim je predviđeno da se Vladi ustupi 42 ara zemlje u blizini škole “Marko Miljanov” i to za izgradnju vrtića.

Odbornici su se pozitivno izjasnili i o prijedlogu Odluke o prenosu prava raspolaganja na nepokretnosti i zasnivanju stvarne službenosti u korist DOO CEDIS, Odluke o prenosu prava raspolaganja na građevinskom zemljištu Brčvak Hajrizu, Fetahović Derviši, Taso Hatidži, Burdžović Omeru, Mehović Vidani, Dizdarević Asimu, Dizdarević Sabini, Dizdarević Smaju, Dizdarević Muzaferu, te prijedlogu o prenosu prava raspologanja  na građevinskom zemljištu Kajević Eminu i Kajević Hajru.

Sjednicu lokalnog parlamenta Radio Bijelo Polje je direktno prenosio.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE