U Bijelom Polju predstavljen projekat „Norveška za vas - Crna Gora“

Projekat „Norveška za vas-Crna Gora“, predstavljen je danas na Ekonomskom fakultetu u Bijelom Polju, kako bi se privrednici upoznali sa mogućnostima apliciranja na prvi javni poziv raspisan u okviru projekta.

Info-sesija organizovana je u cilju informisanja  zainteresovanih privrednika o uslovima apliciranja, načinom popunjavanja formulara i iznosom sredstava koji mogu dobiti, kazao je Dalibor Đogović, šef opštinske Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj.

„Današnji javni poziv orijentisan je na ciljanu grupu preduzetnika koji su registrovani u periodu od 2014. do 2018. godine, a kroz prvi poziv preduzetnici, mikro i mala preduzeća mogu aplicirati za bespovratna sredstva za unapređenje sopstvenog biznisa“, istakao je Đogović.

Armen Čekić, menadžer projekta „Norveška za vas-Crna Gora“, kazao je da je ovo prvi projekat koji Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS)  realizuje u Crnoj Gori.

„Projekat je finansiran od strane Kraljevine Norveške i u suštini je baziran na dodjeli grantova, s tim, što ćemo imati četiri poziva i oni će se odnositi na drugačije pravne entitete. Konkretno, ovaj prvi poziv odnosi se na preduzetnike, mikro i mala preduzeća“, kazao je Čekić, dodajući da je cilj da se pomogne preduzećima u širenju svog poslovanja i  kao krajnji cij će imati zapošljavanje određenog broja lica.

On je podsjetio i da su planirana još tri poziva, od kojih će se jedan odnositi na infrastrukturu, kako bi pomogli opštinama, da prije svega u gradovima,  razviju svoju infrastrukturu. U tom dijelu se očekuju i međuopštinski projekti, a visina grantova iznosiće od 20.000 do 50.000 eura. Biće upućeni i pozivi  lokalnim biznis asocijacijama, kao i pozivi za obuku odraslih.

„Ukupna vrijednost grantova u okviru sva četira javna poziva iznosiće oko milion eura“, kazao je Čekić.

Za projekat  „Norveška za vas-Crna Gora“, Kraljevina Norveška izdvojila je 15 miliona kruna, u okviru podrške razvoju Zapadnog Balkana, a aktivnosti sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje.

 

Autor i foto: Bojan Šutović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE