Broj zavisnika od droge raste, sve institucije i ustanove uključiti u brobu protiv narkomanije

Broj zavisnika od droge svakodnevno raste, a samo se planskim i kontinuiranim aktivnostima, uz uključivanje različitih sistema, može boriti protiv narkomanije, poručeno je danas na javnoj tribini u Bijelom Polju, organizovanoj povodom 26. juna,  Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga.

Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje nivoa svijesti o značaju problema koji droga predstavlja za društvo i pokretanja svih, kako pojedinaca i porodica, tako i šire društvene zajednice da se uključe  u prevneciju zloupotrebe droga, kazala je danas Saida Čikić, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Čikić je istakla da se Opština Bijelo Polje ovim problemom bavi u skladu sa svojim nadležnostima, te je stoga  2010. godine pri Sekretarijatu za loklanu samoupravu otvorila Kancelariju za prevenciju bolesti zavisnosti.

„Aktivnosti ove kancelarije se sprovode u cilju preventivnog djelovanja na svim poljima kroz razne  edukacije, upoznavanje djece i omladine sa problemom zloupotreba droga i drugih psihoaktivnih supstanci, ali i podizanje svijesti javnosti o faktorima rizika za razvijanje bolesti zavisnosti“, navela je Čikić.

Sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu kazala je da najveći broj aktivnosti sprovode u osnovnim i srednjim školama, sa kojima imaju potpisane memorandume o saradnji, a u podršku JU Dom zdravlja, područne jedinice MUP-a Bijelo Polje i Centraza socijalni rad.

„Sve zajedničke aktivnosti sporovodimo u cilju kvalitetnijeg  preventivnog djelovanja na ovom polju na lokalnom nivou. Radi uspješne borbe sa problemom narkomanije organizuijemo razne aktivnosti,  sa već pomenutim institucijama na teritoriji naše opštine, a posebno raduje sve veća i bolja saradnja sa organizacijama civilnog društva, jer mi  u ovim organizacijama vidimo snažne partnere i sve češće smo svjedoci zajedničkih događaja i organizovanja tribina i okruglih stolova i svega onog što utiče na prevenciju bolesti zavisnosti“, saopštila je ona.

Čikić je poručila da  se samo planskim kontinuiranim aktivnostima iz različitih sistema povećava mogućnost brobe protiv narkomanije.

„Iz tog razloga formirana je Radna grupa za izradu Lokalnog akcionog plana, koju čine predstavnici raznih intitucija sa lokalnog nivoa, predstavnici NVOsektora i već imamo radnu verziju tog dokumenta,  koji će se brzo naći i na javnoj raspravi i na skupštinskom zasjedanju i to će biti jedan od načina da se preventivne aktivnosti po pitanju narkomanije sprovode planski“, zaključila je sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Kao jedan od glavnih razloga što mladi sve češće posežu za narkoticima, Dragoslav Šebek iz Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti, navodi promjene vrijednosnih sistema i stavova na kojima počiva „savremena“ porodica.

„Materijalne stvari preuzimaju primat, a one tradicionalne vrijednosti se sve više zaboravljaju. Savremeno doba namće jedan potpuno drugačiji tempo života, ljudi teže isključivo društvenom ugledu, a sve to trpe djeca, koja su zanemerana, pa u roditeljima vide materijalni, a ne moralni i emocionalni oslonac, te se u periodu puberteta  okreću autoritetima sa ulice i eksperimentišu sa psihoaktivnim supstancama“, pojanio je Šebek.

Sa druge strane, kako smatra Šebek, veliki problem predstavlja i previše zaštitnički odnos roditelja prema djeci.

„Takva djeca po svaku cijenu žele da dokažu sebe i svoje ja, da se otrgnu autoritetima, što nailazi na neodobravanje, pa bijeg od takve situacije mladi pronalaze u opojnim sredstvima“, naveo je Šebek.

Irma Fetahović, inspektorka za suzbijanje maloljetničke delikvencije i nasilja u porodici, već devet godina radi sa djecom i omaldinom do 18 godina, a kako je kazala na danšnoj tribini, predavanja i edukacija su jedan od najboljih načina prevencije.

„U saradnji sa Odsjekom za borbu protiv narkotika djeci u osnovnim i srednjim školama držimo preventivna predavanja na temu „Stop nasilju u školi i prevencija narkomanije“, kako bi im ukazali na  posljedice nedoličnog i delikventnog ponašanja, te kako bi im pomogli da donesu ispravan stav, izaberu najbolji put za sebe i kažu Stop nasilju i Ne drogama“, kazala je Fetahović.

Operativac u Jedinici za borbu protiv droga u CB Bijelo Polje, Asmir Šabanović, saopštio je da se broj zavisnika i izvršilaca krivičnih djela uvećava u čitavoj Crnoj Gori, te da je takva situacija i u Bijelom Polju.

„Međutim, mnogo je veći broj i zavisnika i izvršilaca u nekim gradovima u okruženju, tako da mi nismo u nekoj „crnoj zoni“ u odnosu na Berane, Podgoricu i primorske gradove“, rekao je Šabanović.

On je istakao da je prioritet posla Jedinice za borbu protiv droge u Bijelom Polju i Crnoj Gori hvatanje izvršilaca, odnosno lica koja se bave prodajom opojnih droga.

„Smatram  da je potrebno zaposliti više službenika, kako bi rad naše jedinice bio efikansiji, jer je  i stav Uprave policije od prethodne godine da se prioritet stavi na uličnu prodaju u svim gradovima u Crnoj Gori“, poručio je Šabanović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE