15 May 2024

Najnovije vijesti

Mezaristani su najživotnija priča svakog naroda

Tribina "Mezaristani-izbrisani tragovi u vremenu", održana je danas galeriji Centra za kulturu, u okviru projekta "Biseri kulturnog nasljeđa Muslimana sjevera Crne Gore".

Izradom publikacije o mezaristanima, koja je danas i promovisana, foto-monografijom ,,Biseri kulturnog nasljeđa Muslimana sjevera Crne Gore", te prikazivanjem filma "Priče i legende iz zavičaja“,  javnosti su  predstavljeni elementi kulturnog nasljeđa Muslimana sa sjevera Crne Gore, što je i bio cilj projekta.

"Željeli smo i da zapišemo, odnosno publikujemo sve do čega smo došli istraživanjem, a sve u cilju animiranja građana da rade na očuvanju kulturnog nasljeđa, bez obzira kojoj konfesiji pripadaju", kazao je danas Mulić, koordinator projekta "Biseri kulturnog nasljeđa Muslimana sjevera Crne Gore".

Mulić je naveo da su kroz priču o mezaristanima  označili mjesta gdje su bila  stara  groblja.

"Groblja su najživotnija priča svakog naroda i kroz ovu tribinu  nijesmo željeli da upiremo prstom u nekoga da kažemo zašto su ta stara groblja izmještena, porušena ili nestala, već da ispričamo priču da su se nekada groblja nalazila u centru grada, na zaobilaznici, na mjestu gdje je zgrada tužilaštva, jer lijepo je znati i sjećati se", kazao je Mulić.

Na tribini su pored Mulića govorili Edin Smailović, profesor istorije i Edina Gredić student turkologije.

 

Autorka: Vanja ŠAbanović

Foto: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

 

 

 

Radio-streaming

 RBP NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

odunpazarı emlakbatman nakliyattuzla evden eve nakliyateskişehir televizyon tamiriAntika alan yerlerodunpazarı emlakbatman nakliyattuzla evden eve nakliyateskişehir televizyon tamiriAntika alan yerler