Inovativnost učenika OŠ “Risto Ratković” nagrađena i donacijom Vlade Crne Gore

Vlada Crne Gore doniraće Osnovnoj školi “Risto Ratković” 1 000 eura, kao jednoj od najuspješnijih na nacionalnom takmičenju “Škola za 21. vijek”- programiranje uz pomoć micro-bit uređaja.

Niame,  učenici OŠ “Risto Ratković” osvojili su 2018. godine drugo mjesto na nacionalnom takmičenju iz programiranja, a četvrto na međunarodnom, što je pokazalo da je ova bjelopoljska škola korak ispred ostalih kada je riječ o inovacijama i upotrebi Micro:bit uređaja.

Projekat  “Škola za 21. vijek na Zapadnom Balkanu” aktivno se implementira u OŠ “Risto Ratković” od školske 2017/2018. godine, a kako je za Radio Bijelo Polje kazao direktor te vaspitno-obrazovne ustanove, Sinan Spahić, ova donacija će pomoći da se stvore kvalitetniji uslovi za razvoj vještina programiranja učenika i njihove inovativnosti.

“Naša škola bašini trajne vrijednosti i sa ponosom ističe kvalitet u obrazovanju, dokazan kroz osvojena značajna mjesta na brojnim takmičenjima i smotrama znanja,  od lokalnog do međunarodnog nivoa.  Nema godine kada se na gržavnom takmičenju ne pojavi ime Osnovne škole “Risto Ratković”, te se s pravom svrstava u red najuspješnjih ne samo u Bijelom Polju nego i u Crnoj Gori”, naveo je Spahić, zahvaljujući se premijeru Duško Markoviću i Vladi Crne Gore na podršci.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković podržao je projekat “Škola za 21. vijek” i nagradio sa po 1000 eura šest škola u Crnoj Gori, koje su na nacionalnom takmičenju osvojile prvo, drugo i treće mjesto u svrhu kupovine dodatne opreme za micro-bit kako bi djeca mogla da rade kompleksnije projekte.

Marković se nedavno sastao i sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Alison Kemp i direktoricom Britanskog savjeta Vanjom Madžgalj, sa kojima je razgovarao o projektu Britanskog savjeta „Škole za 21. vijek“ u okviru kojeg će svim osnovnim školama u Crnoj Gori biti donirano 4.000 mikro računara uz pomoć kojih se uči programiranje, ali i razvoj kritičkog mišljenja i rješavanje problema, te podstiče kreativnost.

Projekat “Škola za 21. vijek” je regionalnog karaktera, obuhvata šest država Zapadnog Balkana i vrijedan je 10 miliona funti.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE