Gimnazijalka Ana Damjanović školovanje nastavlja u Sloveniji

Gimnazijalka Ana Damjanović dobila je stipendiju Internacionalne mature, pa će svoje obrazovanje nastaviti u Mariboru, Sloveniji.

Ova talentovana Bjelopoljka naredne dvije godine školovaće se u Mariboru, a po završetku dobiće međunarodnu diplomu, koja je priznata na svim najpoznatijim svjetskim univerzitetima.

Naime, program Međunarodna matura je poznat i u svijetu renomiran dvogodišnji preduniverzitetski program nastave na engleskom jeziku, koji omogućava kvalitetno obrazovanje i pripremu kandidata za studiranje na univerzitetu.

“Jako sam srećna i ponosna, naročito što je u pitanju program Internacionalne Mature, gdje se nastava odvija na engleskom jeziku. Istovremeno sam i uzbuđena sam jer je preda mnom novo životno poglavlje, gdje konačno izlazim iz svoje zone komfora i nadam se da će zahvaljujući školovanju u Sloveniji dobiti priliku da obrazovanje nastavim na nekom od najprestižnijih fakulteta na svijetu”, kazala je sjajna Ana Damjanović, dodajući da ovo ne bi uspjela bez svojih profesora, prijatelja i porodice, koji su joj bili najveća podrška.

Dobijanje ove stipendije, samo je još jedan u nizu uspjeha koje je Ana ostvarila ove godine. Nakon što se plasmanom na Državnom takmičenju kvalifikovala za Internacionalnu Geografsku Olimpijadu u Hong Kongu, koja će se održati ovog ljeta, Ana je osvojila i prvo mjesto iz hemije na nedavno održanoj Olimpijadi znanja.

“Za mene pripreme za to takmičenje traju od 8. razreda, jer sam već tada počela da radim sa profesoricom Radmilom Radović, kojoj zaista mnogo dugujem. Međutim, aktivne pripreme su počele mjesec dana prije Olimpijade znanja. Uz pomoć moje profesorice Zore Bulatović, uspjela sam da 4. godinu zaredom budem najbolja iz hemije za svoje godište”, kazala je Damjanović.

Podsjetimo, Olimpijada znanja, jedanaesta po redu, odvija se tradicionalno pod pokroviteljstvom Rektora Univerziteta Crne Gore, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore,  Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, kompanije doMEn i Društva matematičara i fizičara Crne Gore, a svečano uručenje nagrada najuspješnijim takmičarima upriličeno je prije dva dana na Univerzitetu Crne Gore.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: privatna arhiva

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE