Španjević: Crnoj Gori je mjesto u Evropskoj uniji (video)

Do punopravnog članstva u EU Crnu Goru čeka još puno napornog posla i rada, ali benefite od budućeg članstva imaće svi crnogorski građani, poručio je danas izvršni direktor NVO ,,Evropski omladinski  centar Crne Gore”, Mladen Španjević.

Na javnoj tribini o evrointegracijskim procesima naše države , Španjević je istakao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji, te da je obaveza nevladinog sektora i svih građana da se uključe u taj proces i daju svoj doprinos.

“Upravo iz toga razloga smo i organizovali ovu javnu tribinu i pokrenuli projekat „Korak do evropskog sna“, kako bi da  proces učlanjenja Crne Gore u zajednicu evropskih naroda učinili transparentnijim i kako bi  upoznali javnost sa benefitima učlanjenja u EU”, rekao je Španjević.

Kako je naveo, s obzirom da je Crna Gora do sada odgovorno preuzela sve postavljene obaveze i sprovela veliki broj reformi, građani već benefite osjećaju.

“Iako su razmišljanja dvojaka, činjenica je da su rezultati u pojedinim oblastima već vidljivi i transprentni, zato i očekujemo da će sve ono što smo uradili  prepoznati i Evropska komisije, te da ćemo u doglednom periodu postati ravnopravna članica EU”, podvukao je izvršni direktor NVO ,,Evropski omladinski  centar Crne Gore”.

Španjević je rekao da projektom „Korak do evropskog sna“ žele da proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji približe građanima.

“S obzirom da je današnja javna tribina samo jedna u nizu aktivnosti, indikatori pokazuju da su građani bjelopoljske opštine sada više informisani, što i opravdava realizaciju  ovog projekta”, kazao je on.

U okviru današnje javne tribine, predavanje o Evropskoj uniji, njenom istorijatu i institucijama, održao je profesor Radivoje Bogavac, koji je i izvršni direktor NVO “Novi poredak”.

Na predavanju Bogavac je objasnio osnovne mehanizme, odnosno ugovore na kojima se zasniva EU, zatim određene mehanizme pristupa novih zemalja Evropskoj uniji, kao i uslove koji su potrebni da bi Evropska unija proširila svoje članstvo.

“Govorili smo i o važećim ugovorima u Crnoj Gori, koji su do sada postignuti u poglavljima koja su otvorena, kao i onima koja su privremena zatvorena i poglavljima koja se trebaju otvoriti radi pristupa Evropskoj uniji”, saopštio je profesor Bogavac.

On je kazao da izvjestan dio građana smatra da je upoznat sa napretkom Crne Gore na putu ka EU.

“Međutim, sam taj proces je izuzetno kompleksan, nije ga lako razumjeti, zato su do sada izrađene tri komunikacione strategije, koje imaju za cilj da obavijeste i informišu javnost vezano za sam proces evropskih integracija i određene nivoe, odnosno stepene, do kojih je Crna Gora trenutno došla na svom putu ka evropskim integracijama. I ovo današnje predavanje zapravo jeste jedna vrste komunikacione strategije, odnosno informisanja građana o svim mehanizmima i otvorenim poglavljima vezano za napredak Crne Gore ka evropskim integracijama”, pojasnio je profesor Radivoje Bogavac, koji je i izvršni direktor NVO “Novi poredak”.

Današnje predavanje dio je projekta “Korak do evropskog sna“, koji uz podršku Ministarstva javne uprave, realizuje NVO ,,Evropski omladinski  centar Crne Gore”.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE