Žurić: Brojni investicioni projekti, nagovještaj boljih vremena za bjelopoljsku privredu (video)

Bez obzira  na ekonomsku krizu, u Bjelom Polju je godinu za nama obilježio  investicioni  ciklus vrijedan preko 20 miliona eura, sa efektima vidljivim na svakom koraku i kvalitetnijim životom svakog sugrađanina, kazao je predsjednik Opštine Aleksandar Žurić, na radnom ručku sa novinarima upriličenom u hotelu „Franca“ kojem su prisustvovali i potrpedsjednik Opštine  Abaz Kujović i predsjednik Sakupštine Opštine Džemal Ljušković.  

Ističe  da je zahvaljujući takvoj dinamici, skoro zaokružena komunalna infrastruktura, a gradski kolektor vrijedan 25 miliona eura, kruna je višegodiušnjih ulaganja u tu oblast. Žurić i najavio sjutrašnji  završetak radova na rekonstrukciji tri faze gradskog trga, a četvrta  faza, za koju je već poznat izvođač, trebalo bi da otpočne  brzo. Odmaklo se, kaže prvi čovjek Opštine i sa postavljanjem javne rasvjete na gradskoj obilaznici, skupštinska sala u zgradi Opštine biće u funkciji do kraja mjeseca, a izvjesna je i izgradnja OŠ „Dušan Korać“ sa aneksom Muzičke škole, vrijednosti 6,5 miliona eura.

„Povodom obilježavanja Dana Opštine, 3.janara, sjutra se otvara i most na rijeci Ljuboviđi, započet u martu prošle godine, koji spaja magistralni put N21 sa putevima koji su već urađeni na bjelopoljskoj strani Bjelasice, a ozvaničiće se  i početak rada hidroelektrane na rijeci Bistrici prema Majstorovini, objekta vrijednog sedam miliona eura, kao i početak  izgradnje pješačkog mosta Sutivan – Njegnjevo“, kazao  je predsjednik Žurić.

Kada je riječ o razvojnim projektima  za čiju su realizaciju stvorene neophodne planske pretpostavke i urađena projektna dokumentacija, Žurić je naveo žičaru-šestosjed, na  bjelopoljskoj strani Bjelasice, za koju je prije mjesec raspisan tender, kao izgradnju žičare od manastira Podvrh, prema Đalovića pećini, za koju je takođe, prije dvadesetak dana raspisan tender. On je  podsjetio da je završena projektna dokumentacija za unutrašnjost pećine, kao i tenderi za dvije faze prustupnog puta do manastira Podrvh.

Govoreći o Bjelopoljskoj strani Bjelasice, predsjednik opštine je optimista da će skijalište biti u funkciji do 2020.,  jer će do kraja ove godine biti  postavljen asfaltni zastor do same Cmiljače, a finalni, habajući sloj,  nakon monitranja žičara. “ Tako da više nema dileme da će u roku od dvije godine biti otvorena skijališta na bjelopoljskoj strani Bjelasice, a privlačenjem turista riješićemo problem visoke nezaposlenosti, plasmana poljoprivrednih proizvoda i valorizacije prirodnih resursa”,poručio je Žurić.

Podsjećajući da je prije nekolio mjeseci otvorena moderna fabrika bezdimnih proizvoda “Franca” on je najavio otvaranje mljekare “Milk Kraft” u Pavinom Polju, najkasnije za pola godine, i nagovijestio početak izgradnje poslovnog kompleksa na prostoru nekadašnjeg preduzeća “Radnik”, sa stotinjak novih radnih mjesta, stavljanja u funkciju bivšeg kompleksa “Vunarskog kombinata” i već izvjesnu  prodaju   fabrike betonskih elemenata “Zaton”, što je sve, kako je  naglasio, vjesnik  boljih  vremena za bjelopoljsku privredu.

 

 Drugi segment, čime se lokalna uprava takođe može pohvaliiti je, četvrta godina  uspješne realizacije sanacionog plana, tvrdi Žurić.

“Sanacioni plan nije nešto što može služiti za primjer, jer on pokazuje da je stanje lokalnih javnih finansija takvo da su se morale preduzeti odgovarajuće  mjere, kako bi se  omogućilo normalno funkcionisanje lokalne uprave i drugih servisa, koje smo dužni da obezbijedimo svojiim sugrađanima. Sanacioni  plan se odvija po planu i za šest godina,  lokalna uprava će biti  bez finansijskih opterećenja. I prije nego je bilo predviđeno smanjili smo  smo broj zaposlenih za 120, a racionalizaciju broja radnika nastavićemo i u ovoj godini. Takođe,  kroz realizaciju budžeta za prošlu godini smanjili smo operativne troškove, počev od troškova za mobilnu telefoniju,gorivo i reprezentacije, a te troškove planiramo da smanjimo za dodatnih 20 posto.  Stabilizaciji finansija doprinio je i koncept kapitalnog budžeta, koji smo sveli na najniži nivo u proteklih deset godina, jer smo se sredstva za finansiranje  najvažnijih projekata projekata obezbijedili iz eksternih izvora  finansiranja a ne iz sosptvenih”, kazao predsjednik Žurić, ističuči da će menadžment Opštini učiniti sve da i dugovanja, kada je riječ o zaradama zaposlenih, svede na najmanju moguću mjeru.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.