Gosti iz Italije zanimljivo prezentovali tamošnje pisce naučne fantastike

Gosti iz Italije, Franćesko Verso, Flora Staljano i Đino Lukreci, prezentovali su italijanske pisce naučne fantastike na VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON.

Italijani su detaljno objasnili razvoj nastanka SF literature sa ilustracijama njihovih romana i magazina.

Podsjetili su da je prvi SF pisac 1900. do 1940. bio Emilio Salgari. Nakon njega, uslijedili su magazini prevođeni sa engleskog jezika Urania and Robot.

"Nakon njih, od 1970. do 1980. pojavljuju se Lino Aldani, Vitorio Curttoni, Antonio Caronia i Nico Gallo. Od 1980. do 2000. poznati SF pisci bili su Valerio Evangelisti sa temom o religiji, Luce d Eramo - špijunske priče, Nicoletta Vallorani o postmodernizmu i Massimo Mongai o humoru", objasnio je Verso.

Od 2000. do 2010. Lanfranco Fabriani i Francesco Grasso kao i Giovani de Mateo, podsjetila je Staljano.

"Od 2000. do danas najpoznatiji pisci naučne fantastike su iz literature Tullio Avoledo, kao SF pisci na engleskom jeziku Clelia Farris i gost i učesnik REFESTICON-a Francesco Verso sa djelom Nexhuman", kazala je Staljano.

Verso je objasnio da se radi o vrlo jakoj ljubavnoj priči.

Da je predavanje bilo vrlo interesantno i intrigantno, potvrdili su brojni posjetioci postavljanjem pitanja promoterima SF pisaca iz Italije.

Autorka: Enida Omerhodžić

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.