,,Tri vladarke - jedna sudbina” – Crnojević, Kosača i Hrebeljanović povezale region

U okviru programske cjeline REFESTICON-a o tri srednjovjekovne kraljice, danas je u Muzuju Bijelo Polje održan okrugli sto na temu ,,Tri vladarke – jedna sudbina”.

Mara Crnojević, Katarina Kosača I Milica Hrebeljanović, tri uspješne žene, vladarke iz srednjeg vijeka, sa prostora Crne Gore, Srbije I Bosne I Hrcegovine, tema je o kojoj su danas govorili učesnici REFESTICON-a.

Naime, o životu, duhu vremena, kulturi, međunarodnim odnosima vladarki i žena iz srednjeg vijeka, koje su dale pečat vremenu u kojem su vladale, kazivali su Adnadin Jašarević iz Zenice, Boban Šestvić iz Bijelog Polja, Marijan Mašo Miljić iz Podgorice i Ikbal Cogo iz Zenice.

Prisutne je pozdravio rukovodilac Muzeja Bijelo Polje, Željko Raičević, koji je ukazao na važnost REFESTICON-a, i istakao da ovaj festival koji iz godine u godinu biva sve više prepoznat širom granica regiona.

Takođe, u okviru programske cjeline REFESTICON-a o tri srednjovjekovne kraljice u Muzeju je otvorena izložba ,,Tri vladarke”, koja je djelo ruku našeg bjelopoljskog akademskog slikara Luke Joksimovića, a koja je nastala kao rezultat projekta WESTERN BALKAN FOND, Muzeja Zenice, Muzeja Valjeva i Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje.

Autorke: Sanja Čujović, Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jeić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.