Italijanski DEEPCON promovisan na REFESTICON-u u Bijelom Polju

Italijanski festival naučne fantastike, fantazije i horora DEEPCON, predstavljen je danas u Kući Rista Ratkovića, u okviru VII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTCON.

DEEPCON ove godine doživio je svoje jubilarno dvadeseto izdanje, to je festival koji zaslužuje pažnju na prostorima Zapadne Evrope, i koji je prije nekoliko godina bio organizator evropskog festivala EUROCON.

Učešće na ovogodišnjem REFESTICON-u, gosti iz Italije Flora Staljano, Đino Lukreci i Vranćesko Verso iskoristili su i za najavu kandidature za EUROCON 2021. godine.

Staljano, Lukreci i Verso promovisali su danas koncept njihovog rada, aktivnosti i način funkcionisanja proteklih 20 godina postojanja.

,,Drago nam je što smo imali priliku da ovdje u Bijelom Polju predstavimo 20 godina uspješnog rada jednog od najvećih festivala ove vrste koji se održava u Italiji. ’’, kazala je Flora Staljanjo, jedna od organizatorki festivala koji se održava u Fjuđiju.

Ona je posebno pohvalla organizciju bjelopoljskog festival fantastične književnosti, te ukazala na važnost teme kojom se bavi sedmi REFESTICON.

,,Samo mjesto na kojem smo danas predtavii naš festival odiše nekom uzvišenošću I zaista se osjeća da je to kulturni hram ovog grada, u kojem je nekada živioi stvarao pjesnik Risto Ratković. Sigurna sam da ćemo iz Bijelog Polja otići sa lijepim uspomenama, a uvjerena da ćemo se opet vratiti ovdje”, dodala je Staljano.

Ona je napomenula da je gostovanje na REFESTCON-u sjajna prilika da ostavre kontakte  sa kolegama iz cijelog regiona Jugoistočne Evrope, te da predstave  njihove istaknute pisce i djela publici u Crnoj Gori.

Autorke: Sanja Čujović, Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.