REFESTICON 2019 – Predstavljeni romani „Petruški zmaj“ i „Potomstvo“

U okviru VII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON danas su u Kući Rista Ratkovića promovisani romani „Petruški zmaj“, Milene Stojanović i „Potomstvo“, Gorana Ćurčića.

Roman „Petruški zmaj“ književnice iz Paraćina prvi je dio trilogoije „Proročanstvo bogova“, inspirisan mitovima i legendama Petruške oblasti i vladarima iz tog kraja.

Ovim romanom Stojanović nas vodi u jednu novu Srbiju, punu magije, vila, patuljaka, demona, dakle – jedna zemlja, dvije vjere – paganska i hrišćanska, tri brata – Zmaj, Vuk i Orao.

„Roman „Petruški zmaj“ je zapravo epska priča o proročanstvu bogova, o blizancima razdvojeim na rođenju, od kojih svako može da poprima i životinjsk eosobine i obličja, pa se tako glavni lika vojovoda Crep Vukoslavić pretvara u Zmaja, Teodor u Vuka, a Pavle u Orla“, kazala je Stojanović.

Ona je istakla da je ova knjiga zapravo spoj istorije, mitologije i naravno fantastike.

„Za podlogu romana sam uzela istorijske činjenice i podatke, kao i vjerske motive, na koje sam kasnije nadovezala fantastične  motiva, stvorila svijet magije, borbe, potrage, sa ciljem da približim ljudima prave porodične vrijednosti, koje su danas možda donekle i zaboravljene“, navela je književnica iz Paraćina, čije su priče objavljenje u raznim zbirkama, časopisima, kao i online portalima.

Dok Stojanović govori o istinskim vrijednostima porodice, Goran Ćurčić u svom romanu govori o ljubavi.

On nas romanom „Potomstvo“ uvlači u svijet pustinja okovanih ledom, svijet mraza koji seže do kostiju i beskrajnih poteza bjeline, ničim narušenih, mameći svojom surovom ljepotom i užasavajućim mračnim obrisima u daljini.

„Ovo je roman veličanstvene ljubavne priče, jedinstvene i zbunjujuće, nadrealne i zabranjene.

„Kroz ljubavnu ispovijet kapetana Vladimira, koji je žrtvovao sve da bi stekao potomstvo sa svojom platonskom dragom – svemirskim brodom, otvaraju se brojna pitanja. Sa druge strane, pralelno sa fantatsičnom ljubavnom pričom, otkriva se mogući geo-politički odnos snaga u Sunčevom sistemu budućnosti“, pojašnjava Ćurčić.

On dodaje da ono što zaokružuje cijelu ovu priču jeste poruka- da se svi bore za svoju ljubav.

 

Autorke: Sanja Čujović, Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.