Promovisane zbirke kratkih priča ,,Nešto diše u mojoj torti 7” i ,,Regia fantastica 4”

Zbrike kratkih priča ,,Nešto diše u mojoj torti 7“, i ,,Regia fantastica 4“, promovisane su danas u Kući Rista Ratkovića, u okviru VII Regionalnog festvala fantastične književnosti REFESTICON.

Sedmo izdanje zbirke ,,Nešto diše u mojoj torti“ okupilo je 31 književnika iz regiona, koji su pisali priče sa horor žanrovskim elementima.

,,Priče su uglavnom vezane za novogodišnje praznike, ili se dešavaju tokom ,,neke“ Nove godine. Autori iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske dobili su poziv od urednika Relje Antonića da doprinesu zbirci. Iako su priče spremne i odabrane, čekaju se još neke ilustracije koja radi urednik Antonić, tako da se nadamo da će zbirka uskoro i ugledati svjetlost dana“, kazao je danas predstavljajući zbirku, mladi pisac fantastike iz Beograda, Miloš Petrik, ističući da je prvo izdanje ove zbirke bilo veoma uspješno.

Pored ,,čistog“ horora, kako ističe Petrik, zastupljene su i Tarantinovske besjede, razni uplivi u druge fantastike, ali i krimi drame i misterije.

Pored ove, Petrik je promovisao i dvije autorske zbirke kratkih priča.

,,Jedna je zbirka fantatične krimi proze sa naslovom ,,Siva hronika“, a druga je izašla u maju ove godine ,,Mlad si da se proslaviš“, zbirka mješovitog karaktera, za koju sam dobio prvu nagradu na konkursu Bibilioteke  u Somboru Karlo Bijelicki“, istakao je pisac iz Beograda, ističući da iz Bijelog Polja nosi samo lijepe uspomene.

Zbirku kratkih priča ,,Regia fantastica 4“ predstavio je jedan od najstarijih fanova fantastike u Srbije, pisac fantastične književnosti i sekretar ,,SCI&FI“, Tihomir Jovanović, koji je kazao da je ,,Regia fantastica 4“ posvećena britanskom autoru kriminalističkih romana Arturu Konanu Dojlu.

Prema riječima Jovanovića, na konkurs za antologiju ,,Regia fantastica 4“ pristiglo je oko 40 priča iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a kako ističe, interesovanje je i ove godine bilo na očekivanom nivou.

,,Tema o liku i djelima Artura Konana Dojla bila je veoma inspirativna za pisce fantastike. Uglavnom su svi pisci fantastike, i čini mi se da su ih najviše inspirisali junaci u fantastičnom okruženju Šerlok Holms i profesor Čelendžer, ali ima priča u kojima je sam Artur ater dešavanja“

Ističe da u narednom periodu planiraju i peto izdanje zbirke.

Autorke: Sanja Čujović, Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.