REFESTICON 2019 – Više od 50 programa na ovogodišnjem festivalu fantastične književnosti (video)

I naredna četiri dana u Bijelom Polju biće u znaku fantastike, a u okviru programa VII Regionalnog festivala fantatsične književnosti REFESTICON  planirano je  više od 50 promocija, predavanja i tribina, na kojima će učestvovati  oko 50 književnika i organizatora partnerskih festivala.

Nakon šest godina postojanja, Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON izdigao se na ljestvicu više, pa ove godine okuplja goste ne samo iz zemalja regiona, već i iz evropskih zemalja, kazao je za Bestseler Refesticon, direktor Radija Bijelo Polje i osnivač festivala, Dragić Rabrenović.

„Ono što posebno izdvaja ovogodišnji „REFESTICON“ jeste njegov međunarodni  karakter, a okupiće više 50 učesnika iz cijelog regiona,  Italije i Rumunije“, rekao je Rabrenović.

Kako je kazao, centralni događaj je dodjela međunarodnog priznanja za izuzetan doprinos razvoju fantastičnoj književnosti „Zlatni zmaj“,  koje je  ove godine pripalo italijanskom književniku Franćesku Versu.

„Franćesko Verso trenutno je jedan od najprevođenijih italijanskih SF pisaca, prevodilac, izdavač i predavač na Međunarodnom fakultetu stripa pri Akademiji vizuelnih umjetnosti i novih medija u Rimu, a dobitnik je brojnih italijanskih i međunarodnih nagrada i priznanja, što ga je i predodredilo za ovo priznanje“, naveo je Rabrenović, dodajući da će ove godine biti uručena i posebna nagrada „Zlatni zmaj“ za regionalni doprinos razvoju fantatsike, Adnadinu Jašareviću iz Zenice.

Takođe, Rabrenović je najavio da će na ovogodišnjem festivalu biti promovisane dvije zbirke - „Zmajevi dolaze“ u kojoj se našlo 40 priča učenika osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore, kao  i zbirka „Zmaj Vražijih firova“ sa 26 priča autora iz cijelog regiona.

„Poseban akcenat će biti na Đalovića pećini, kao prirodnom dragulju, te će se upravo kroz taj aspekt prirodne i kulturne baštine Festival predstaviti učesnicima iz regiona“, rekao je Rabrenović, napominjući da je Festival fantastične književnosti zapravo kruna višemjesečnog projekta REFESTICON, koji Radio Bijelo Polje organizuje sedmu godinu zaredom.

Direktor Radija Bijelo Polje i osnivač festivala, Dragić Rabrenović, zahvalio se i Ministarstvu kulture Crne Gore i Opštini Bijelo Polje, na čelu sa predsjednikom Petrom Smolovićem, koji su pokrovitelji i ovogodišnje fantatsične manifestacije.

Emisiju "Bestseler Refesticon" slušajte od 17 časova i 30 minuta na talasima Radija Bijelo Polje

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE