Femić: Pušača ima i među osnovcima (video)

Svake godine, 31.maja, Svjetska zdravstvena organizacija i njeni partneri obilježavaju Svjetski  dan bez duvanskog dima, kako  bi  se skrenula pažnja javnosti, prije svega madima, na zdravstvene i druge posljedice konzumiranja  duvana.

U Svjetovalištu za mlade Doma zdravlja, istim povodom  organizovane su tribine namijenjene srednoškolcima kao ciljnoj  grupi, s obzirom na to, da je među njima veliki procenat pušača. Međutim, ono što zabrinjava jeste podatak, da  čak i među osnovcima ima onih koji su konzumirali cigarete, kazala je psihološkinja Danijela Femić.

“Iznenadili bi se,  kao što sam  i ja  tokom rada u Savjetovalištu,  da  dosta pušača ima čak i u osnovnim školama. Na jednoj tribini kojoj je prisustvovalo   četrdesetak  učenika,  četvoro njih su bili pušači.  Ono što je poražavajuće, jeste to, da djeca  za prvom cigaretom posegnu čak u desetoj, jedanaestoj  ili  dvanaestoj  godini. Ona nijesu svjesna da su cigarete i pušenje tihi ubica. To je nešto što ne vidimo, što nije agresivno kao  alkohol i  narkotici, što je društveno prihvatljivo,  jer i roditelji puše”, ističe Femić.

Ona ističe, da je među djecom više pušača u gradu nego na seoskom području.

“ Djeci u gradu  je sve dostupno, više i toga znaju , dok su djeca na selu uključena  u neki  drugi vid  zanimacije, pomažu i svojim roditeljima, pa im i manje vremena ostaje za internet. U Savjetovalištvu  smo na raspolaganju djeci  od 7 do 15  časova radnim danima, gdje imaju mogućnost da razgovaraju sa psihologom i pedijatrom, a u slučaju potrebe dalje ih upućujemo psihijatru, ginikologu  ili  nekom drugom ljekaru. Takođe, omogućili smo im da razgovaraju individualno,  a mogu doći i u grupu ili prisustvovati tribinama”, ističe psihološkinja Femić.

 

 

 

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada Sanida Kajević 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE