Bijelo Polje dobilo tri mini otvorene biblioteke (video)

U okviru VII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON  danas su u Bijelom Polju na tri lokacije postavljene Mini otvorene biblioteke.

Mini otvorene biblioteke instalirane su u gradskom parku, dječijem, kao i u Parku pjesnika,  a osnovna ideja ovog koncepta je da knjige budu dostupne svima koji vole da čitaju.

Ovaj projekat na jedan inovativan način afirmiše čitanje i čuva knjigu od zaborava u onom tradicionalnom, štampanom formatu, kazala je glavna i odgovorna urednica Radija Bijelo Polje i članica Organizacinog odbora REFESTICON-a, dr Andrijana Rabrenović.

“Sama ideja biblioteke na otvorenom poznata je unazad nekoliko decenija, tako da od tada postoji u mnogim evropskim zemljama, a evo danas se mi ovdje u Bijelom Polju priključujemo tom kulturnom događaju.  Biblioteke na otvorenom podrazumijevaju mogućnost da svako ko želi uzme knjigu, pročita je i vrati, ali i obogati fond, donirajući neku novu. To je koncept poznat pod sloganom „Uzmi knjigu, vrati knjigu“ i evo danas se mi pridružujemo brojnim otvorenim bibliotekama, koje postoje širom svijeta“, kazala je dr Rabrenović, napominjući da je Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje prvi na sjeveru koji je pokrenuo ovaj projekat.

Glavna i odgovorna urednica Radija Bijelo Polje napomenula je da se u mini bibliotekama trenutno nalaze izdanja refestikonskih zbirki, kao i ostala djela koje je objavio Radio Bijelo Polje u okviru svoje izdavačke djelatnosti, ali i dio knjižnog fonda JU Ratkovićeve večeri poezije.

„Nadam se da će  fond i sadržaj biblioteka iz dana u dan biti bogatiji, te da će i građani Bijelog Polja, naročito oni mlađi, prepoznati njihov značaj i donirati neke naslove iz ličnih biblioteka“, dodala je dr Rabrenović.

Ona je napomenula da su  za dizajn i izgled biblioteka bili zaduženi grafički dizajneri iz Bijelog Polja, Milivoje Kovačević i Vladimir Jelić.

„Ovo je prilika da se zahvalimo i njima, ali i predsjedniku Petru Smoloviću, jer je Opština Bijelo Polje i ove, kao i prethodnih godina, pokrovitelj naše manifestacije“, kazala je glavna i odgovorna urednica Radija Bijelo Polje i članica Organizacinog odbora REFESTICON-a, dr Andrijana Rabrenović.

Iako su biblioteke tek postavljene, građani su već pokazali interesovanje, a na njihovu važnost ukazao je i Bjelopoljac Marko Vojinović.

 „Ovo je zaista odlična ideja i ja se nadam da će Bjelopoljci prepoznati njenu važnost, te da ćemo uspjeti da sačuvamo ove mini biblioteke, koje su zapravo na neki način i naše blago. Zaista sam zahvalan ljudima koji su prepoznali značaj otvaranja ovih mini biblioteka, jer je knjiga donekle zaboravljena, pa ćemo možda sada, kada nam je ona tu na dohvat ruke i više čitati“, kazao je Vojinović, ističući da mu je posebno drago što je među knjigama uočio i djelo našeg Miodraga Bulatovića „Đavoli dolaze“.

Sugrađanke Marija Tomić i Jelena Šebek uvjerene su da koncept biblioteke na otvorenom može da zaživi u Bijelom Polju.

„Znamo da ovakve biblioteke postoje širom svijeta, a s obzirom na to da Bijelo Polje i važi za grad knjige i pisane riječi, sigurna sam da će građani cijeniti ovo što Radio Bijelo Polje radi na polju kulture“, dodala je Tomić.

Mini otvorena biblioteka je samo dio brojnih sadržaja, koje će naši sugrađani imati priliku da posjete narednih dana u Bijelom Polju, u okviru VII Regionalnog festivala fantastične knjižvnosti REFESTICON, kazala je danas članica Organizacinog odbora festivala, Tanja Dangubić.

„Već sjutra nastavljamo sa novim aktivnostima, a ove godine  smo se potrudili da uključimo što više djece i omladine i drago nam je što je interesovanje veliko, mnogi su se odazvali našem pozivu da pišu i stvaraju na zadate teme, pa ćemo se već sjutra uvjeriti u maštovitost najmlađih, jer će u 15 časova u JPU „Dušo Basekić“ biti otvorena likovna izložba mališana. Zatim, od 20 časova u kafe baru „Giardino“ biće otvorena foto izložba „Čarobna gora“, pa ćemo vidjeti  ljepote našeg Bijelog Polja i Crne Gore kroz objektiv naših talentovanih mladih sugrađana“, najavila je Dangubić.

Kako je saopštila, u četvratk će se održati promocija Zbirke priča „Nedokazive istine“, bjelopoljskog pisca Kemala Musića.

„Promocija tog književnog ostvarenja Musića zakazana je u 18 časova, pa će o Musićevoj zbirci govoriti profesor Radoman Čečović. Nakon toga, u 19 časova će biti otvorena izložba učeničkih radova, dok će odmah zatim učenici Srednje stručne škole  izvesti predstavu „Zmaj Vražijih firova“, koju su pripremili uz pomoć profesora Rafeta Mulića“, navela je Dangubić, pozivajući Bjelopoljce da budu dio ove fantastične svetkovine.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video:Vladimir Jelić, Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE