U okviru VII REFESTICON-a otvoren Mini sajam knjiga (video)

Mini sajam knjiga, u organizaciji Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje, otvoren je danas na gradskom trugu, u okviru drugog dana VII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.

Na sajmu knjiga, koji je organizovan u cilju promocije knjige i fantastične književnosti, izložena su izdanja objavljena u sklopu REFESTICON-a, bibliotečki fond JU Ratkovićeve večeri poezije, a svoju ponudu predstavile su i knjižare „Student“ i „Merkator“.

Glavna i odgovorna urednica Radija Bijelo Polje i članica Organizacionog odbora REFESTICON-a, Andrijana Rabrenović, kazala je da ovim sajmom žele da promovišu knjigu, kao jedno od najvećih dostignuća civilizacije, ali i da još jednom ukažu na važnost čitanja.

“Tu smo prije svega da promovišemo naša izdanja objavljena u okviru REFESTICON-a, odnosno festivalske zbirke kratkih priča, kao i ostale knjige objavljene u okviru izdavačke djelatnosti Radija Bijelo Polje. Takođe, danas su sa nama i naši partneri, JU Ratkovićeve večeri poezije koja je izložila djela ne samo domaćih autora, već i regionalnih i svjetskih, poput Rada Šerbedžije i Orhana Pamuka, dok su knjižare “Student” I “Merkator” izložile popularne naslove, uglavnom beletristiku”, kazala je Rabrenović, dodajući da je uvjerena da će ponuda ovog sajma zadovoljiti interese Bjelopoljaca, kako starijih, tako i mlađih.

Rabrenović je ukazala i na važnost razvijanja kulturne saradnje među ovim institucijama i knjižarama.

“Sigurna sam da zajedničkim djelovanjem možemo dokazati da i  u vremenu novih tehnologija knjiga i dalje opstaje, kao i da se čitanjem knjiga ne samo edukujemo, već i obogaćujemo svoj duh”, dodala je glavna i odgovorna urednica Radija Bijelo Polje.

Ona se posebno zahvalila i mladim volonterima.

“Oni na ovaj način pokazuju da mladi ljudi svojim angažovanjem mogu dati društveni doprinos i zaista trebaju biti uzor drugim mladim ljudima, koji se takođe moraju uključiti u kulturni život našeg grada”, kazala je Raborenović, dodajući da su cijene knjiga simbolične, te da svako može sebi priuštiti kvalitetno djelo po jako povoljnim cijenama.

Kako je Rabrenović kazala, sajam knjiga je samo jedna u nizu aktivnosti koje će Radio Bijelo Polje narednih dana organizovati u okviru VII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, koji je tokom sedam godina postojanja ostavio veliki trag ne samo u bjelopoljskoj, već regionalnoj kulturnoj sceni.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić, poručio je danas da je Bijelo Polje grad knjige, te da Bjelopoljci znaju da cijene knjigu, dodajući da je ponosan  na to što  imaju kvalitetna izdanja, kojim se mogu predstaviti na ovom na sajmu.

“Mi imamo dva izdanja nobelovca Orhana Pamuka, “Crna knjiga” i “Novi život”, takođe izdanja regionalno pozantog umjetnika Rada Šerbedžiju, takođe imamo jednog od najvećih pjesnika u Evropi Dona Patersona, kao i djela najznačjnih pjesnika iz regiona, dobitnike nagrade “Risto Ratković”, kao i druge značajne knjige iz svih oblasti, od književnosti za djecu, književne kritike, esejistike, proze, poezije”, naveo je Musić, pozivajući Bjelopolje da posjete sajam.

Ponudom sajma zadovoljni su i sugrađani, a kako je rekao  Miloš Rabrenović, festival REFESTICON je tokom prethodnih godina svog postojanja uspio da fantatsiku približi Bjelopoljcima, koji sada potpuno drugačije reaguju na pomen ovog žanra.

“Ovo je nešto novo u našem gradu, a ono što je takođe jako pohvalno, osim izdanja iz oblasti fantastike, danas imamo knjige i drugih žanrova, tako da svako ko voli knjigu, može pronaći nešto za sebe”, kazao je Rabrenović.

Profesor Boban Šestović refestikonske zbirke već ima u svoj biblioteci, a kako je kazao, drago mu je što je više učesnika sajma, te je i ponuda bogatija.

„Da REFESTICON uspješno živi u Bijelom Polju pokazuje ovaj sajam, ali i sve veće interesovanje  mladih, koji su zanimanje za fantastiku i ovogodišnju temu „Zmaj Vražijih firova“ pokazali i na samim promocijama REFESTICON-a u školama, tako da sam siguran da će biti veliki broj učenika na svim aktivnostima koje budu organizovane u okviru VII REFESTICON-a“, rekao je Šestović.

Mladi Dejan Obradović na Mini sajmu knjiga, već je izabrao naslove za sebe, ali i poslao jako važnu poruku.

 

„Ponuda je jako raznovrsna, već sam izabrao nekoliko naslova, a najviše  me zaintigirala knjiga o Nikoli Tesli, tako da ću nju definitivno pročitati. Ovaj sajam je zaista odlična manifestacija za sve one koji vole da čitaju, međutim knjiga je danas prilično zaboravljena i mislim da upravo ovom manifestacijom treba da opomenom javnost i da ih podstaknemo na čitanje“, rekao je Dejan.

Na važnost sajma ukazala je i učiteljica Elza Numanović.

„Ponuda je jako bogata i nadam se da će tokom dana i sjutra biti više posjetilaca, jer Bijelom Polju, kao opštini koja je vodeća na sjeveru po broju kulturnih dešavanja, upravo nedostaju ovakvi sajmovi, te se nadam da će svi dobro iskoristiti ovu priliku“, kazala je Numanović, napominjući da su je najviše zainteresovala djela iz oblasti naučne fantastike.

Mini sajam knjiga biće otvoren i sjutra na gradskom trgu, takođe u terminu od 12 do 15 časova.

Podsjetimo, VII Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON, koji organizuje Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, trajaće do 10. juna, a okupiće goste iz čak osam država, među kojima i iz Italije i Rumunije.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video:Vladimir Jelić, Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE