Zoran Živković počasni gost sedmog REFESTICON-a

Istaknuti književnik iz Beograda i trenutno najprevođeniji pisac u Srbiji Zoran Živković biće jedan od počasnih gostiju Sedmog Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON koji se održava u Bijelom Polju od 31. maja do 10. juna.

Kako je saopštio Organizacioni odbor pisac koji je dobitnik svjetske nagrade za fantastičnu književnost i nosilac titule evropski velemajstor fantastike, održaće predavanje o hronomociji na engleskom jeziku u sklopu međunarodnog dijela programa. Za ovog profesora književnosti i tvorca 22 prozna djela ugledni književni kritičar "Vašington posta" (The Washington Post) i dobitnik Pulicerove nagrade Majkl Dirda (Michael Dirda), navodi da je "Zoran Živković po svoj prilici najizvrsniji fabulista koji se pojavio poslije Borhesa i Kalvina".

Živković je kako se navodi od početka vjerovao u projekat uspostavljanja mreže festivala u regionu i zbog toga je odlučio da još jednom da podršku internacionalnom nivou koji dostiže festival u Bijelom Polju. 

Kako je najavljeno Živković će se predstaviti sa sabranim djelima koja su u 11 tomova objavljena na engleskom i sedam italijanskih izdanja, kao i sa knjigom Prvi kontakt i putovanje kroz vrijeme (First Contact and Time Travel: Selected Esays and Short Stories) Springerovog izdanja s kraja 2018. godine.

 

Autorka: Sanja Čujović