Marković: Osnažiti saradnju predstavnika pravosuđa i lokalnih medija (video)

Na sastanku predstavnika pravosuđa i lokalnih medija koji je organizovao Centar za demokratiju i ljudska prava, konstatovali su dobru saradnju, koja prema riječima programskog menadžera CEDEM-a, Ognjena Markovića, mora biti dodatno osnažena.

Gostujući u emisiji ,,Šta može Nvo”, Radija Bijelo Polje, Marković je istakao da saradnja između tih ustanova mora biti unaprijeđena, kako bi poboljšali kvalitet i kredibilitet medijskog izvještavanja o slučajevima krivičnog pravosuđa i medijaciji.

,,Cilj sastanaka je bio da se predstavnici medija i pravosuđa umreže, i zajedno smo diskutovali o modalitetima saradnje na lokalnom nivou, na koji način mediji izvještavaju o radu pravosudnih institucija, kao i o tome koji je zakonodavni okvir koji dozvovljava tužilaštvima i sudovima da daju određene informacije. Zainteresovanost je bila zaista velika, i veoma smo zadovoljni sastankom, posebno imajući u vidu da smo među učesnicima imali tužioce, medijatore, službenike koji su zaduženi za slobodan pristup informacijama, što je bio i cilj ove aktivnosti. Konstatovano je da je potrebno pratiti rad pravosudnih institucija, imajući u vidu ključnu ulogu medija na lokalnom nivou. Potrebno je osnaživati tu saradnju kroz davanje informacija od strane pravosudnih institucija medijima, kako bi isti mogli na što bolji način da prenesu javnosti određene informacije”, naglasio je Marković.

Sastanak je realizovan u okviru projekta ,,Podrška unapređenju efikasnosti i transparentnosti rada crnogorskog pravosuđa“ koji realizuje Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

U današnjoj emisiji Marković je podvukao da je cilj projekta davanje podrške vladavini prava u Crnoj Gori.

,,Projekat je namijenjen predstavnicima medija i pravosuđa, i održali smo set edukativnih sesija za medije o medijaciji, kao postupku alternativnog rješavanja spora, a ciljna grupa su nam bili apsolventi smjera Novinarstvo, sa fakulteta političkih nauka. Oni su bili upoznati sa tim načinom rješavanja sporova. Tokom sastanka smo govorili i o medijaciji, pa je predstavnik Suda za prekršaje iznio podatke da je u Bijelom Polju u prethodnih godinu dana svega četiri predmeta riješeno samom medijacijom, što je donekle i poražavajuća statistika”, dodaje on.

CEDEM će u narednom periodu u Bijelom Polju, u okviru projekta ,,Podrška unapređenju efikasnosti i transparentnosti rada crnogorskog pravosuđa“ sprovesti istraživanje o medijaciji u junu.

,,To istraživanje je rađeno 2013. godine, za potrebe OEBS-a, i sada ćemo ponovo sprovesti isto. Pitaćemo građane da li su upoznati sa postupkom medijacije, na koji način i preko kojih kanala su se upoznali o medijaciji, i mislim da će biti interesantno da uporedimo te nalaze sa onim iz 2013. godine”, dodaje Marković. 

Projekat ,,Podrška unapređenju efikasnosti i transparentnosti rada crnogorskog pravosuđa“ finansira Ministarstvo pravde.

 

Repriza emisije biče emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE