Rumunski festival DISTOPICON će se promovisati na REFESTICON-u

Rumunski festival fantastike DISTOPICON biće promovisan u Bijelom Polju na Sedmom Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON. Organizatori SF Udruženja Helion iz Temišvara će najaviti kandidaturu za evropsku konvenciju EUROCON 2021. godine.

Kako ističe Darius Hupov, sekretar udruženja ovo će biti prilika da se unaprijedi saradnja srodnih festivala i organizacija sa prostora Jugoistočne Evrope.

’’Počastvovani smo pozivom i sa zadovoljstvom ćemo predstaviti naše dugogodišnje aktivnosti i izdavaštvo predstavnicima festivala iz regiona koji će se okupiti u Crnoj Gori’’, ističe Hupov i dodaje da je cilj da promovišu pisce književne fantastike u susjednim državama i da nakon toga pripreme prevode autora sa prostora Balkana.

Ovaj pisac iz Temišvara navodi da je za konvenciju koju planiraju za maj 2021. godine određena tema pod nazivom ’’Buduće prošlosti – umjetnost distopije’’ i da je već upoznat sa namjerom kolega iz Italije, koji se takođe predstavljaju u Bijelom Polju, da se kod njih organizuje EUROCON.

’’Svi smo članovi jedne velike evropske organizacije i svaki put se vrši izbor između više država domaćina’’, ističe Hupov i dodaje da mu je veoma drago što od prošle godine i Crna Gora sa REFESTICON-om ima svoje predstavnike.

Partneri iz Rumunije će u Bijelom Polju predstaviti i Festival elektronske muzike koji se održava u Temišvaru o kome će govoriti Adrian Bancu.

 

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: RBP