Oko 40 učesnika VI festivala Art-Anima, u fokusu program o umjetnosti pripovijedanja (audio)

Oko četrdeset najznačajnijih teoretičara književnosti, kritičara, urednika, izdavača i pisaca fantastike, govoriće o brojnim aspektima uticaja ove vrste književnosti na savremeno prozno stvaralaštvo i druge umjetnosti, na predstojećem festivalu fantatsične književnosti “Art Anima”, koji će se od 30. maja do 3. Juna održati u Beogradu.

Tokom pet dana trajanja ovog beogradskog festivala fantatsike biće održano više promocija, tribina, predavanja, a kako je za “Bestsler Refesticon”, kazao jedan od osnivača festivala, Dragoljub Igrošanac, očekuju da će i ovogodišnja fantatsična svetkovina biti jako uspješna.

“Poslednje pripreme su u toku, tako da mogu reći da će ovogodišnja manifestacija biti najmasovnija, kada je riječ o broju učesnika. Pripremili smo i jako atraktivan program, koji se sastoji od čak 16 cjelina, tako da će ljubitelji fantastične književnosti zaista imati prilike da čuju mnogo toga”, rekao je Igrošanac.

Kako je istakao, u fokusu ovogodišnjeg festivala je program posvećen umjetnosti pripovijedanja i građenju kvalitetne priče, na kojem će učestvovati pisac Oto Oltvanji i poznati TV voditelj Galeb Nikačević.

“Za neke mlade autore fantastična književnost je polazišna tačka, preko nje ulaze u svijet književnosti, a svako ko je pokušao da napiše književno djelo, sigurno se sučio sa različitim problemima. Upravo su se i Oltvanji i Nikčević suočavali sa tim problemom kako napisati dobru priču, a da ona drugima ljdima bude interesantna i drugačija od ostalih. Tako da sam siguran da će moći mnogo toga da nauče i da dobiju jako korisne savjete”, rekao je Igrošanac, napominjući da upravo ova programska cjelina na onaj ključni način nadopunje ovaj festival i iznosi ga iz uopštenih okvira, klasičnih, koji imaju za cilj promociju fantastike.

Na šestom beogradskom festival “Art Anima” biće promovisano i najnovije izdanje časopisa Književna fantastika, koji donosi veliki broj priloga o savremenim i klasičnim ostvarenjima fantastične književnosti.

“Ovogodišnje izdanje posvećeno je Edgaru Alanu Pou, budući da se ove godine navršava 210 godina od rođenja i 170 godina od smrti ovog  američkog pjesnika, pripovjedača i teoretičara. Uz tekstove o Pou, koje potpisuju Nađa Bobičić, Milena Benini i Dejan Ognjanović, centralni dio publikacije čini prozni blok sa pričama Nikole Petrovića, Adrijana Sarajlije i Paskala Malosa, francuskog autora koji je detaljnije predstavljen u esejističkom bloku”, najavio je osnivač festivala “Art Anima”.

Od djela domaćih pisaca, na festivalu “Art Anima” biće predstavljene knjige Gorana Skrobonje, roman Proročanstvo Korota i Ilije Bakića, zbirka Četiri reke izviru u raju i ine plovidbe.

Kako je saopštio Igrošanac, biće promovisana i djela autora inostranih autora.

“Premijerno će biti predstavljeno srpsko izdanje romana “Krug” japanskog pisca Kođija Suzukija prema kome je snimljen istoimeni kultni horor film. Takođe, biće promovisan prvi od tri dijela romana “Led”, koji predstavlja monumentalno ostvarenje jednog od najpoznatijih poljskih SF pisaca današnjice, Jaceka Dukaja”, rekao je Igrošanac, napominjući da će značajan dio festivala biti posvećen pitanju položaja žena u fantastičnoj književnosti, čemu će biti posvećene tri programske cjeline.

Takođe, na festivalu će biti dodijeljena nagrada  Art-Anima, koja se svake godine dodeljuje za doprinos popularizaciji fantastike.

“Ove godine biće dodeljena slavisti, filologu i uredniku, dr Dejanu Ajdačiću”, rekao je Igrošanac.

Kako je istakao za Bestseler Refesticon, fantatsika danas ima svoje mjesto u književnosti i u zemljama regiona.

Festival fantastične književnosti organizuju sajt Art-Anima.com i izdavačka kuća Kontrast.

Serijal emisija Bestseler Refesticon emituje se u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON, koji će se od 31. maja  do 10. juna održati u Bijelom Polju.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP, Art Anima

Audio obrada: Sanida Kajević