U PUOOO “Bus” obučene četiri OSI za zanimanja pomoćni kuvar i konobar

Četire osobe sa invaliditetom uspješno su završile obuku za zanimanje pomoćni kuvar/ica i konobar/ica, organizovanu u okviru projekta “Povećaću šansu za zapošljavanje”, koji PUOOO “Bus” realizovala u saradnji sa JU Centar za socijalni rad, a uz podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Kako je saopšteno na završnoj konferenciji, održanoj danas u prostorijama PUOOO “Bus”, tokom prethodnih šest mjeseci uspješno su realizovane sve aktivnosti planirane projektom“Povećaću šansu za zapošljavanje” , čiji je cilj bio obuka i motivisanje OSI za rad.

Direktorica PUOOO “Bus”, Gordana Šćekić, kazala je da je sa licima sa invaliditetom radio stručan i licencirani kadar, što je dalo i odlične rezultate.

“Obuku su pohađale četiri osobe sa invaliditetom sa evidencije Zavoda za zapošljvanje Crne Gore, a profesori kuvarstva i ugostiteljstva uspjeli su da im prenesu sva neophodna znanja i vještine. Zaista smo zadovoljni i mi kao realizatori, ali i osobe koje su pohađale obuku, što nam je i najvažnije”, kazala je Šćekić, dodajući da se nada da će im stečena znanja omogućiti lakši put do zaposlenja.

Pored obuke, koja je bila jedna od ključnih aktivnosti, u projekat “Povećaću šansu za zapošljavanje” bilo je uključeno i deset volontera, koji su poslodavce sa teritorije bjelopoljske opštine upoznali sa mogućnostima i prednostima zapošljavanja OSI.

“Naši volonteri su podijelili promotivni materijal, a i anketirali su 30 poslodavaca, kako bi dobili uvidjeli njihove stavove o zapošljavanju OSI, a saznali i njihova iskustva”, kazala je Direktorica PUOOO “Bus”, dodajući da je anketu izradio projektni tim uz konsultaciju stručnih radnika iz Centra za socijalni rad i Zavoda za zapošljavanje.

Šćekić je kazala da su pokrenuli procedure za proširenje licenci i to za zanimanja kuvar/ica, šanker/ica, higijeničar/ka, sobarica, servir/ka i recepcionar/ka, što je projektom bilo i predviđeno, kao i da očekuju pozitivan ishod.

U okviru projektnih aktivnosti realizovano je i osam radionica motivacionog karaktera, a u cilju povećavanja samopoštovanja, samopouzdanja, podizanja svijesti, razbijanja stereotipa, podsticanja na traženje posla i uključivanje u svakodnevne tokove života, a prema riječima direktora Centra za socijalni rad, Admira Mustajbašića, zainteresovanost je bila veća od očekivane.

“Učesnici radionica su bile OSI, korisnici Centra za socijalni rad Bijelo Polje, a aktivnosti su realizovane tokom petog mjeseca projekta, i to dva puta sedmično. Radionice su vodili stručni radnici bjelopoljskog Centra za socijalni rad, a ogromna zainteresovanost ukazuje da je podrška potrebna našim sugrađanima, koji su pripadnici osjetljivih grupa”, rekao je Mustajbašić.

Direktora Centra za socijalni rad istakao je da osobe sa invaliditetom mogu i trebaju biti ravnopravni članovi društva i da je to poruka sa održanih radionica.

“Učesnici su kazali da žele posao koji će biti prilagođen njihovim mogućnostima, jer će im zaposlenje omogućiti da ekonomski budu nezavisni, situirani i da sami odlučuju o životnim ciljevima. Nadam se da će svi oni u tome i uspjeti, a mi ćemo im svakako uvijek pružiti podršku”, poručio je Mustajbašić.

Samostalna savjetnica u Birou rada Bijelo Polje, Slađana Nedović, čestitala je PUOOO “Bus” i Centru za socijalni rad na uspješno implementiranom projektu, napominjući da je projekat bio finasniran iz GRANT šeme, u mjeri dva.

“Cilj ovog projekta nije bilo zaposlenje OSI, već njihovo osposobljavanje i sticanje opšte prakse i stručnih znanja za određena zanimanja, kako bi se povećale šanse za zapošljavanje. Nosilac projekta i partner su odradili sjajan poao, a rezultati ovog projekta biće sigurno vidljivi u budućnosti”, kazala je Nedović, dodajući da će u narednom periodu pažnja posebno biti usmjerena na motivaciju lica ugroženih kategorija i to  kroz izradu aktivacinih planova.

Ukupna vrijednost projekta “Povećaću šansu za zapošljavanje” iznosi 28.688,65 e, a zvanično će biti završen 6. januara 2018. godine.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE