Najmlađi glumci bjelopoljske Pozorišne radionice ispunili očekivanja i reditelja i publike (video)

Svijest jednog naroda se ne mjeri ni gradima, ni novcima, nego kulturom, zato ću dok me bude raditi na razvoju kulture i umjetnosti, poručila je danas glumica Nada Pavićević, ističući da su djeca njena najveća inspiracija.

Gostujući u emisiji „Start Art“, Radija Bijelo Polje, Pavićević je kazala da je nakon 19 godina rada sa mladim glumcima najponosnija na to što je uz pomoć kolege Izeta Mulebgovića uspjela da djecu veže za pozorište, da stvori buduću pozorišnu publiku, ali i na to što su neki, danas već afirmisani glumci, prve glumačke korake napravili upravo u bjelopoljskoj Pozorišnoj radionici.

Da će Pozorišna radionica bjelopoljskog Centra za kulturu iznjedriti još mnogo sjajnih glumaca pokazala je i najnovija predstava „Veselo povrće“, koju su prošle nedjelje premijerno izveli najmlađi glumci, koji su oduševili brojnu publiku.

Upravo rad sa najmlađima najviše i ispunjava bjelopoljsku glumicu i dugogodišnju profesoricu maternjeg jezika i književnosti, Nadu Pavićević.

„Sa njima je i najslađe raditi, jer vas uvijek iznenade, podstaknu, ljepši su od nas odraslih, hitriji su, razigraniJI i uvijek najradije biram da radim sa njima. Premijera je bila divna, djeca su se zaista snašla, svi su odgovorili onom zadatku koji im je i dat, a publika je sjajno prihvatila predstavu, što se moglo zaključiti i po aplauzima“, kazala je Pavićević.

Kako je navela, iako je u pozorištu jako dugo, uvijek ima tremu pred premijeru, iako aposlutno vjeruje u djecu.

„To je neka energija koja postoji u čovjeku i koja se manifestuje kao trema. To je zapravo odgovornost, jer djeca za tih 45 minuta treba da pokažu sve ono na čemu smo radili prethodnih mjeseci, tako da postoji taj strah da li će uspjeti da pokažu sve ono što znaju kada se otvori zavjesa, kada ispred sebe vide publiku“, objasnila je Pavićević, poručujući da djeci treba uvijek ponavljati da vjerujemo u njih, u njihove sposobnosti, snagu, kako bi oni stekli samopouzdanje i samouvjerenost.

Iako bi sa najmlađima najradije radili bajke, zbog nedostataka sredstava Pavićević i Mulabegović biraju druge tekstove, koji su bliski djeci, ali svakako i jako poučni.

„Tako smo i ovo predstavom htjeli da im prvenstveno damo do znanja da ne smiju više da jedu tu brzu hranu, već da se zdravo hrane i upravo djeci treba dati tu mogućnost da oni sami nametnu to mišljenje da je najzdravije jesti povrće i voće“, rekla je režiserka predstave „Veselo povrće“, napominjući da su ovaj komad uradili po tekstu Radmile Knežević.

Pavićević naglašava i da je u radu sa djecom važno da im se prilagodimo.

„Ako ste se odlučili da radite sa djecom, onda se morate prilagoditi njima, njihovom uzrastu, djeca danas manje čitaju, teže ulaze u suštinu, ali ako ih shvatite, ako im se predate, možete da npravite uspjeh“, dodaje Pavićević, naglašavajući da  je zahvalna djeci, koliko su i oni njoj, jer su na kraju djeca njena najveća inspiracija.

Bjelopoljska glumica ističe i da je pozorište najsugestivniji vid umjetnosti.

„Ono vam daje utisak da se cijeli svijet vrti oko vas. Pozorište omogućava djeci da sugerišu svoju misao, svoje postupke, ono ostavlja jednu malu iluziju da se stalno igraju, a djeca vole igru“, rekla je Pavićević, ponosno ističući da umjetnost umjetnost u Bijelom Polju živi.

O svojim iskustvima sa premijere u emisiji „Start Art“ govorile su i mlade glumice, Majda Muratović, Danijela Dragović, Irina Bošković i Emili Numanović.

Iako je nekima od njih ovo bilo prvo glumačko iskustvo, Majda, Danijela, Irina i Emili kažu da je trema nestala onog trenutka kada su izašle na scenu.

„Prije nego što smo izašle na pozornicu, profesorica Nada nam je kazala da vjeruje u nas i u tom trenutku smo bile sigurne da će sve ispasti dobro. Publika je uživala, dobili smo mnogo aplauza i zaista smo jako srećne, tako da ćemo sigurno nastaviti da se bavimo glumom“, kazale su talentovane djevojčice.

Repriza emisije "Start Art" biće emitovana večeras na programu Radija Bijelo Polje od 20:15.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE