Promovisana knjiga Nele Radulović ,,Nismo se upoznali, ja se zovem Ja” (video)

Promocija knjige ,,Nismo se upoznali, ja se zovem Ja”, autorke Nele Radulović, održana je večeras u Kući Rista Ratkovića, u organizaciji Javne ustanove „Ratkovićeve večeri poezije“ i nevladinog udruženja „Klub kulture“.

Autobiografski roman, prvi koji je autorka objavila, donosi i otkriva unutrašnju geografiju ženskog bića, ali i oslikava psihološki portret osjećajnosti.

Književnica Nela Radulović, za Radio Bijelo Polje otkriva da je tema knjige opšta i lična, kako ističe, veoma neobična i hrabra za ženu u Crnoj Gori.

,,Drago mi je što sam večeras u Bijelom Polju, jer je moj pokojni otac najljepše godine svog života proveo u ovom gradu. Dosta sam slušala lijepog o bjelopoljskoj čitalačkoj publici. Knjiga ,, Nismo se upoznali, ja se zovem Ja” ima neku posebnu nit, o tom mom posebnom ,,ja”, kojeg sam upoznala prije četiri godine. Ona povezuje cijeli moj život, i sve ono što se dešavalo. Moje prvo djelo je  neki trenutak inspiracije, a na pisanje me najviše  podstakla ljubav”, istakla je Radulović.

Ona je uputila posebnu zahvalnost organizatorima promocije, i svima onima koji su, kako je dodala, upotpunili promociju, i doprinijeli da veče protekne u lijepoj atmosferi.

O knjizi je govorio i Željko Raičević, koji je kazao da će roman odvesti mnoge da zavire u sebe, kako ističe, tamo gdje je najdublje, nasvjetlije i najmračnije.

,,Ja ću ovu knjigu tražiti negdje u kiši, možda ću je tako i zvati. Vrijeme poslije čitanja knjige je vrijeme razmišljanja i preispitivanja sebe. Iako sa malo stranica, knjiga će razgrnuti teški prekrivač naših misli. Poslije ovoga kiša više nikome neće biti ista, ni kiša, ni vrijeme koje teče, prolazi i vraća se”, objasnio je Raičević.

O stvaralaštvu autorke govorila je i psihološkinja Maida Burdžović, koja je navela da je autorka  dočarala koliko je važno biti u skladu sa sobom, svojim mislima i osjećanjima.

,,Nije se trudila da sakrije koliko je oduvijek željela da sačuva dijete u sebi, i mogu vam reći da je u tome uspjela. Iako se na moment borila sa stegama koje joj je nametnula patrijarhalna sredina u kojoj je rođena, odvažno se usudila da na najbolji način pošalje jasnu poruku. Uspjela je da pobijedi svoje ,,Nad ja”, svoju, kako je nazvala ,,grižu savjesti” i da strahove pretoči u djelo", dodaje Burdžović.

Ona je uvjerena da će knjiga mnogima dati hrabrosti da promijene vidike.

Recenziju za knjigu pisala je Milica Kralj, a istu je večeras pročitao Miloš Trivić.

,,Autorka ličnu priču iskazuje otvoreno, otkrivajući is ebe kao posvećenu i požrtvovanu majku, kćerku, prijateljicu, suprugu i ljubavnicu, dobrotvorku i zaštitnicu, sirenu i zavodnicu, u svim vidovima i oblicima složene ženske prirode. Ne libeći se da eksplicitinim, a odveć znanim i čitljivim, opisima fizičkog izgleda u pripremi za ljubavni susret (koji se šminke, frizure, odjeće, nakita, cipela, veša, parfema), iskaže sopstvenu ženskost, autorka provokativno, bez zazora, iskazuje i čulnu stranu žene koja nestrpljivo iščekuje ispunjenje ljubavnog sna, žene koja voli bez zadrške i koja erotičnost i poima u njenom pravom i jedinom znanju – značenje ženskosti, dakle, značenju omamne zavodljivosti, napisala je u recenziji Milica Kralj”, piše u recenziji.

 Odlomke iz knjige kazivala je glumica Slađana Merdović, dok je moderator bio Rafet Mulić. 

 

Autorka, foto i video: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE