Umjetnost kao životni put Luke Joksimovića (video)

Mladi akademski umjetnik, Luka Joksimović, nedavno je proslavio deceniju svog umjetničkog rada i stvaralaštva.

Na crnogorsku likovnu scenu ozbiljno je zakoračio još kao student, svoje radove predstavio je ljubitelima umjetnosti na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama, a u godini kada obilježava deset godina rada, kaže da je najponosniji na to što je ostao posvećen umjetnosti.

Gostujući u emisiji “Start Art”, Joksimović je kazao da je umjetnost put koji je izabrao za sebe.

“Kada se osvrnem na sve ono što sam uradio proteklih deset godina, najponosniji sam na to što  sam ostao u umjetnosti, jer dosta mojih kolega u jednom trenutku prestane da stvara. Međutim, nešto unutar mene, velika volja I želja da se izrazim kroz umjetnost je nešto što me čini istrajnom u onome što radim”, rekao je mladi umjetnik.

Za Joksimovića je umjetnost način da ukaže na stanje stvari, te da iskaže lični doživljaj onoga što se zbiva oko njega.

“Bavim se prikazom stanja onakvim kakvo ono jeste, meni umjetnost, bar ne još uvijek, nije način da iznosim neke istine o svijetu, jer mislim da je publika ta koja treba određene stvari da prihvati kao istinu ili pak da ih odbaci”, rekao je Joksimović.

Najčešći motiv na Joksimovićevim slikama je čovjek, kao fenomen, pojava, posmatran sa više apekata, tjelesno i duhovno, a kako je kazao, najviše voli portrete.

“Čovjek je sam po sebi  vrhunac stvaralaštva i vrhunac prirode, jer je “napravljen” tako da može da stvara i kreira, data mu je moć razmišljanja. A portret je najlikovniji dio tijela kod čovjeka, a i u istoriji umjetnosti zauzima specijalno mjesto. Na portretu se vidi sve, iz očiju, iz bora, osmijeha se čitaju stanja. Portreti koje radim su zapravo moji razgovori sa samim sobom, preispitivanje, potrga za trunkom sklada”, ispričao je ovaj mladi akademski umjetnik.

Iako stvara već deset godina, Joksimović još uvijek traga kroz svijet umjetnosti, istražujući svoje mogućnosti.

“Ne mogu još uvijek jasno definisati svoj stilski pravac, jer imam više interesovanja. Crtež je svakako dominantan u mom stvaralaštvu, ali služim se raznim medijima. Upravo sam i na izložbi u Nikšiću, kojom sam i obilježio deceniju rada, publici predstavio dio svega onoga što radim. Nakon toga, već je nastalo par novih radova i čini se da sam malo otišao u neki drugi smjer, ali sam i dalje u tom domenu, u kome sam se i prije kretao. Vidjećemo u budućnosti kako će se to dalje razvijati, jer je sve stvar spontanosti i reakcije”, objasnio je Joksimović.

Joksimović je prije svega sjajn crtač, ali dobro poznaje i boje i umjereno se služi njima.

“Boje označavaju psihološka stanja i simoličkim tumačenjem dolazimo do dređenih zaključaka. Međutim, ja sa malo boje ulazim u crtež i jako je oprezno koristim i to uvijek budu neki dublji tonovi, jer mi oni najviše i odgovaraju”, rekao je ovaj umjetnik iz Bijelog Polja. 

Iako se u svom gradu već dokazao kao umjetnik, Joksimović nema potrebu da ode u neku veću sredinu, kako bi se predstavio brojnijoj publici.

“Neko želi da se dokazuje svijetu, a neko sebi. Danas imamo priliku da kroz medije budemo svuda prisutni,  da  svijetu plasiramo svoje radove, ali mislim  da svijet  reba da dovedemo u atelje. Nije bitno gdje čovjek radi i stvara, nadahnuće je u njemu, njegovim mislima i razmišljanju. Jer kroz umjetnost stvaramo novi svijet, novu realnost, taj stvaralački proces je igra bez granica”, podvukao je on.

Njegov stvaralački opus sadrži i ilustracije, te će se i tim pravcem baviti i u budućnosti.

“Ilustracije koje sam radio za festivalsku zbirku šestog Refesticona otputovale su sa knjigama širom regiona, to je jedno sjajno iskustvo. Nakon toga radio sam i ilustracije za sedmi zbornik horor priča “Nešto diše u mojoj torti”. Treba pročitati svaku priču i riječi pretočiti u ilustraciju, tako da nije baš lako to uvijek, ali se nadam da uspijevam to da uradim na način na koji je i knjiženik to zamislio u svoj glavi. Ove godine, pored refestikonske nove zbirke, radiću i grafičku novelu “Mrtvorođeni”, koju je napisao naš sugrađanin Aleksandar Saša Obradović, tako da se nadam da će i to dobro ispasti”, rekao  je Joksimović.

Kako je najavio, bjelopoljskojpublici će se vjerovatno predstaviti opet u junu na VII REFESTICON-u, a nakon toga samostalno će izlagati u Trsteniku krajem juna, a krajem godine i u Beogradu.

Repriza emisije ,,Start Art” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE