Vuković: Težimo društvu sa “nultom tolerancijom” na nasilje (video)

Iako je Crna Gora učinila napredak u izgradnji zakonodavnog, političkog i institucionalnog okvira za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama, još uvijek ne možemo biti zadovoljni postignutim, kazala je psihološkinja Nataša Vuković, koordinatorka  UNDP-a u oblasti rodne ravnopravnosti.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, ona je istakla da je svaka druga žena bar jednom u životu bila žrtva nasilja, dok je u prošloj godini svaka peta žena trpjela neki vid nasilja, fizičkog, psihičkog, seksualnog ili ekonomskog.

“To je činjenica koja zabrinjava. To nijesu “neke tamo žene”, to su žene oko nas, naše prijateljice, koleginice, to su ljudska bića koja neko maltretira samo zato što su žene, što ih doživljava kao slabije, manje sposobne i manje vrijedne. I dalje veliki broj slučajeva nasilja ostaje neprijavljen zbog toga što se žrtve plaše nasilnika, nemaju povjerenje u institucije koje treba da ih zaštite i pruže pomoć, ali je nerijetko prisutan i strah od osude okoline, jer smo još uvijek društvo koje toleriše nasilje”,naglašava Vuković.

Ona dodaje da nasilje nije samo privatna stvar, već predstavlja ozbiljan društveni i ekonomski  problem.

“Prijavljeno nasilje državu  košta 5,2 miliona a neprijavljeno 233,3 miliona eura. Znači, moraju se ohrabriti ne samo žrtve da prijave nasilje, već i svi građani. A da bi to i učinili, važno je da shvate da je bilo koji vid nasilja neprihvatljiv, a da je svako prikrivanje i zataškavanje nasilja u krajnjem slučaju nemoralno. To zahtijeva promjenu svijesti, što je dugotrajan proces koji se mora sistematski sprovoditi, a paralelno s tim, mora se raditi na stvaranju jakog zakonodavnog okvira, jačanju institucija, NVO sektora. Moraju se pooštriti sankcije i zagovarati “nulta tolerancija” na nasilje, a kazne moraju biti srazmjerne težini djela”, poručila je Vuković.

 

Repriza emisije „Tajne zdravlja“ biće emitovana na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

 

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE