Skupština usvojila rebalans budžeta za ovu i Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca naredne godine

 

Lokalni parlament usvojio je danas, sa 22 glasa za i 11 protiv, odluke o  rebalansu  budžeta za ovu i  privremenom finansiranju Opštine za period od 01. januara do 31. marta sljedeće godine.

Obrazlažući razloge koji su doveli do rebalansa budžeta, potpredsjednik Opštine Abaz Kujović je kazao da je rebalans predložen jer se javne finasije  još uvijek nalaze u procesu konsolidacije.  “Taj proces se sprovodi  u skladu sa vladinim programom  koji  predviđa četiri ključne finansijske  mjere, kako bi se izašlo iz finasijskih nevolja u kojima se nalazi naša, ali i još 15 crnogorskih opština. Prva mjera bila je racionalizacija, druga refinansiranje postojećih obaveza, treća poboljšanje prihoda i četvrta mjera obezbjeđivanje dodatih prihoda kroz normativnu dobit”, istakao je Kujović.

Alida Nuhodžić, sekretarka Sekretarijata sa finansije  podsjetila je da je budžet  Opštine za 2017. godinu prvobitno bio planiran u iznosu 12 miliona i 735 hiljada eura, dok je Odlukom o izmjeni Odluke  budžet umanjen  za oko 2 miliona eura. “ Prateći  realizaciju  prihoda i rashoda za devet mjeseci, utvrđeno je da se prihodi od poreza nepokretnosti i imovine ne ostvaruju po planu , dok se u dijelu rashoda  otplate obaveza iz prethodnog perioda ostvaruju u većem iznosu od planiranog, što je dovelo do predlaganja Odluke o rebalansa budžeta”, istakla je Nuhodžić.

Odbornici iz redova opozicije i ovog su puta imali zamjerke, kako su rekli na nedomaćinsko, neracionalno i netransparentno trošenje novca  građana, što je i dovelo do rebalansa budžeta. “  Činjenica da poslije skoro dvije decenije imamo privremenu odluku o finasiranju, dovoljno govori u kakvom je finansijskom stanju Opština Bijelo Polje”, kazao je Tufik Bojadžić,odbornik SDP-a.

Ljubomir Zlajić, odbornik SNP smatra da su planeri  budžeta “zakazali”, te da  prilikom njegovog koncipiranja  nijesu realno sagledali stanje u bjelopoljskoj privredi i standard građana. “Odbodnici SNP-a bili su u pravu kada su prilikom usvajanja budžeta za tekuću godinu, smatrali da je nerealan i neostvariv, te da će neminovno doći do rebalansa”, kazao je Zlajić.

Skupština je danas usvojila i prijedlog programa rada Skupštine Opštine za narednu godine,  detaljni  urbanistički  plan naselja Ciglana,  Odluku o broju  odbornika u lokalnoj skupštini, a dala je   saglasnost da se za direktora  JU “Ratkovićeve večeri poezije”, imenuje  Kemal Musić, diplomirani  menadžer I književnik.

Skupština je usvojila i  odluku Odbora za izbor I imenovanje da u žiri za dodjelu opštinskih priznanja za 2017. godinu budu  imenovani Milko Kovačević, predsjednik i članovi Džemal Ljušković, Nermin Bećirović, Semir Balić i Vidran Kljajević. na današnjem zasijedanju usvojene su  i izmjene u stalnom sastavu Opštinske izborne komisije, koji će ubuduće činiti Haris Malagić zamjenik predsjednika umjesto Mehmeda Salemovića, koji je će zamijeniti  Marka Rudića, Radenko Vujošević, Merima Lukač Vesković umjesto Rasima Zoronjića, Igor Nišavić  umjesto Marka Šestovića koji će na mjestu   zamjenika člana naslijediti  Petra Pekovića.

 

Sa dnevnog reda današnjeg zasjedanja skinute su dvije tačke,  prijedlog Odluke o donošenju detaljnog urbanističkog plana naselja Lješnica i prijedlog odluka iz imovinsko pravne oblasti.

Autorka:Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.