Begović: Vlada obećala pomoć za izradu tehničke dokumentacije regulacije korita Lima (video)

Regulacija korita Lima na području bjelopoljske opštine je među prioritetima lokalne uprave, a Vlada odnosno, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Direktorat za vodoprivredu pružiće podršku pri izradi grant tehničke dokumentacije, kazao je Fahrudin Begović, menadžer Opštine.

Gostujući u emisiji „Građanima u susret“ Radija Bijelo Polje, on je istakao da je to dogovoreno tokom nedavnog sastanka predsjednika Opštine sa predstavnicima ovog ministarstva i konsultantima firme Cestra iz Beograda, zadužene za idejni projekat regulacije rijeke Lim.

„Prije nekoliko mjeseci smo sa projektantima CESTRA obišli čitav tok rijeke Lim, od Bioče, odnosno granice sa opštinom Berane, do graničnog prelaza Dobrakovo i tom prilikom  mapirali ona područja koja Lim ugrožava, kada naraste vodostaj usljed velikih kiša ili topljenja snijega. Donijeli smo odluku da se na četiri-pet lokacija uradi projekat regulacije toka Lima, a podršku u izradi glavnih projekata dobićemo od Ministarstva poljoprivrede, sa prioritetom  na  gradsku zonu,  jer je u tom dijelu planirana  izgradnja šetališta, od zgrade vatrogasnog doma do marketa „Voli“ u dužini od preko 2 kilometra. Međutim, prije nego i pristupimo bilo kakvoj izgradnji, neophodno je regulisati Lim u tom dijelu, sobzirom  na to, da u danima velikog vodostaja ,ako ne postoji  dobra  obaloutvrda, ne smijemo postavljati bilo kakve instalacije. Nedostatak tehničke dokumntacije je i razlog, što još uvijek  nijesmo uradili kolektorsku mrežu u dužni od 500 metara, od zgrade Vodovoda do rijeke Lješnice“, kazao je Begović, dodajući da  se teži izradi kvalitetne tehničke dokumentacije, kako bi sljedeće godine otpočeli radovi na pojedinim dionicama.

Menadžer Opštine je podsjetio i da je urađen projekat regulacije korita Lima kroz MZ Zaton u dužini od 4 km i 200 metara, a da projektanska cijena sa PDV-om iznosi 8 miliona eura.

„Ne mora da znači da će koštati toliko, jer je velika konkurencija građevinskih firmi, koje mogu ponuditi najpovoljnije uslove izvođenja radova. Uradili smo i studije lokacije u gradskoj zoni  gdje se planiraju  sportski sadržaji,  kao i na ušću Bistrice u Lim. Trenutno nam je najvažnije da stvorimo uslove za prespajanje dijela kolektorske mreža za glavni kolektor, kako bi otpočeli radove na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za šta imamo obezbijeđen novac“,naglasio je Begović.

 

Repriza emisije „Građanima u susret“ biće emitovana na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

Foto i video: Vladimir Jelić

 

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE