Gimnazijalac Marko Petrić promovisao zbirku pjesama ,,Poetski nemiri”

Promocija zbirke pjesama ,,Poetski nemiri" Marka Petrića, učenika trećeg razreda Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović”, održana je večeras u prostorijama te škole, povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige.

Prvijenac mladog Petrića donosi 48 pjesama koje se tiču ljubavi, i ljubavnih problema sa kojima se danas suočavaju tinejdžeri.  

,,Moje pjesme su jedno uzburkano more, kroz koje svaki pojedinac mora da pliva - koliko god mu se čini da će ga talasi potopiti. Pjesme sam pripremao dvije godine, i drago mi je što je knjiga konačno ugledala svjetlost dana. Najveću podršku pružila mi je porodica, profesori, kao i drugovi i drugarice iz škole”, kazao je Petrić za Radio Bijelo Polje.

Na pisanje knjige, kako je kazao, podstakla su ga svakodnevna dešavanja u školi, porodici i na ulici.

,,Ovom zbirkom pjesama htio sam da pošaljem jasnu poruku da se svi moramo boriti protiv onoga što vrijeme stavlja danas pred nama”, naveo je mladi Petrić.

O knjizi Petrića govorila je profesorica Rajka Minić, koja je kazala da je prelazak iz djetinjstva u mladost, i dječaštva u ljubavnu opijenost - praćeno teško opisivim čežnjama i razmišljanjima.

,,Ne može se ne izreći da prvijenac Marka Petrića pati od izvjesnih dječijih ,,bolesti”. One čitaoca neće odvratiti, prije će ih uočiti odgovorni kritičar, ali ni on neće obeshrabriti ovog pjesničkog poletarca. Njegovu zbirku ne treba suditi samo po tim njegovim slabostima, već se treba podijeliti na dva tematsko-motivska okvira, jedan je refleksivni a drugi ljubavni. Iz njegovih promišljanja, ljudskih odnosa, istorije, vladavine i podčinjenosti  možemo jasno razaznati da je dosta čitao, i da je njegova mlada duša sa posebnim bolom i nezadovoljstvom uočavala nepravsu", navela je Minić. 

Profesorica Ajsela Madžgalj podsjetila je na važnost obilježavanja Svejtskog dana knjige, i kazala da su još u srednjem vijeku u Kataloniji na ovaj dan održane brojne svečanosti, a običaj je bio, kako je navela, da plemići poklanjaju damama ruže.

,,Hvala svima koji su podržali naš trud i pokušaj da svijet makar na trenutak učinimo boljim i ljepšim za sve. Knjiga je najveći izvor informacija, znanja i ideja, i njome se prenose poruke kroz prostor i vrijeme, a one najvrednije povezuju veliki broj generacija širom svijeta”, istakla je Madžgalj.

Autorka i foto: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA  SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE