Bjelopoljska Srednja stručna škola proslavila 97 godina postojanja

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom Srednja stručna škola u Bijelom Polju proslavila je danas 97 godina postojanja.

Od svog osnivanja 23. aprila 1922. godine bjelopoljska Srednja stručna škola mijenjala je organizacionu strukturu i nazive, ali njen cilj - pružanje znanja i vještina u oblasti privrede, svakako je ostao isti, poručio je danas direktor te obrazovne ustanove, Semir Balić.

“Zaista je čast biti direktor obrazovne ustanove koja se smatra pionirom rodne ravnopravnsti u oblasti školstva u Bijelom Polju, jer je prije 97 godina ona osnovana kao Ženska zanatska škola, koja je po prvi put omogućila ženskoj djeci da redovno pohađaju nastavu, stiču znanja i vještine. A ono što za mene ovaj jubilej čini još značajnim, svakako jeste i to što sam bio učenik Srednje struče škole, koja je u to vrjeme nosila naziv Druga škola ‘Miloje Dobrašinović’ ”, kazao je Balić.

On je podsjetio da je u prošlom vijeku, kada je industrija Bijelog Polja brojala 11 hiljada radnika, Srednja stručna škola bila rasadnik kadrova za potrebe privrede.

“Srednja stručna škola nekada je bila zamajac razvoja bjelopoljske privrede”, podvukao je Balić.

On je istakao da je Srednja stručna škola danas moderna obrazovna ustanova, koja prateći potrebe savremenog tržišta rada nudi devet obrazovnih profila, raspoređenih u četiri područja – mašinstvo i obrada metala, saobraćaj, ugostiteljstvo i turizam, poloprivreda.

“Zahvaljujući brojnim donacijama stvorili smo sjajne uslove za rad, tako da naši učenici sada svojim znanjem i vještinama mogu biti konkurentni ne samo na crnogorskom tržištu, već mogu parirati đacima evropskh srednjih stručnih škola. Ono što prati nove tehnologije i što je primjenljivo iz tih obrazovnih profila danas posjeduje bjelopoljska Srednja stručna škola, na šta smo jako ponosni”, istakao je prvi čovjek te obrazovne ustanove, dodajući da se pored prostornih kapaciteta, mogu pohvaliti i kadrovskim potencijalom.

Balić je kazao da o značaju i ulozi Srednje stručne škole govori i podatak da je za proteklih 97 godina tu školu završilo preko 25 hiljada učenika, koje je vaspitavalo i obrazovalo oko 750 profesora.

“Jedno vrijeme smo bili zamajac privrednog razvoja, a i sada smo rasadnik kadrova za potrebe Bijelog Polja, ali i šire. Imamo izuzetne rezultate na opštinskim, državnim, ali i međunarodnim takmičenjima, na šta smo jako ponosni, jer je to pokazatelj da se sa našom djecom jako kvalitetno radi”,  rekao je direktor Balić.

On je poručio da će nastaviti da rade na unapređenju kvaliteta obrazovanja i nastavnog procesa, te da će uložiti sve napore kako bi bjelopoljska Seednje stručna škola zadržala epitet jedne od najboljih savremenih obrazovnih ustanova.

Na dan kada Srednja stručna škola slavi 97 godina svog postojanja, učenicima ove obrazovne ustanove, koji su ostvarili značajne rezultate na opštinskim, državnim I međunarodnim takmičenjima uručene su zahvalnice i diplome.

U okviru proslave Dana škole, izvedena je i predstava učenika bjelopoljske Srednje stručne škole “Fly by Azerbejdžan”.Ta predstava je  rezulatat saradnje sa Kulturno ekonomskim centrom Azerbejdžana, koja promoviše kulturne, istorijske, ali i turističke vrijednosti Azerbejdžana.

Takođe, program je upotpunila i video priča o prijateljstvu učenika SRednja stručne škole, koja je proglašena za najbolju Međunarodnom takmičenju iz engleskog jezika, a prikazan je i video sa Sjama preduzetništva, na kome su čenici predstavili svoju biznis ideju – prevodilački centar.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE