Fantastična priča Mire Satarić “Sfera“, danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču Mire Satarić “Sfera“, objavljenu u zbirci Makrokozma 21.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

Sfera u mojim rukama je umirala.

Treća ove nedelje.

I ništa nisam mogao da učinim. Čitav jedan univerzum umirao je preda mnom a ja nisam mogao da učinim ništa osim da stojim i gledam s odobravanjem.

S odobravanjem.

Te reči su me proganjale. Opis poslova nije uključivao odredbu o uništavanju univerzuma na nedeljnoj bazi. Doduše, nije baš da je postojao opis poslova za poziciju inkvizitora, ali sasvim sam siguran da ne bi uključivao navedenu odredbu.

Ne mogu da opišem taj osećaj.

Smrt jednog univerzuma je prilično uznemirujuća. To je ona tačka gde se jedan pretače u mnoštvo i mnoštvo ponovo u jedan. Ubiti pojedinca ponekad budi veći užas nego ubiti mnogo njih. Mnogi su samo broj, ali taj jedan, ta posebna jedinka koju možeš da pogledaš u oči (ili nešto tome nalik), ta posebna i jedinstvena jedinka, ima svoju priču, nade i snove, želje, ograničenja i strahove. On ili ona veoma lako može postati ti. Ubistvo mnogih je matematika. Broj, statistički podatak. Proizvod rata. Zamenljiv drugim brojevima.

Univerzum je poput pojedinca. Jedinstven. Poseban. Nezamenljiv.

Ali, kada se jednom univerzum uruši ništa više ne možeš da učiniš. Osim samo da stojiš, zuriš u jednu tačku i da se osećaš jadno. Prazno.

Ili, u mom slučaju, užasnuto.

Nikada ranije, a nadam se i nikada više, nije zabeleženo da je Inkvizicija presudila u korist uništavanja čitava tri univerzuma. Čitava. Tri. Univerzuma. Preko 127 milijardi zvezda sa sve njihovim solarnim sistemima nestalo je usled ove presude. Broj daleko izvan svake mogućnosti shvatanja i poimanja, a samim tim i izvan bilo kakvog značaja za pojedinca. Osim izazivanja onog ne-toliko-trajnog stanja užasa.

Međutim, krhka plavičasta senka koja se lelujala ispred mene bila je veoma svesna veličine tragedije.

***

 

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com      

http://refesticon.com/dokumenta/Makrokozma%2021.pdf

 

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-sfera-mira-sataric?in=rbp-redakcija/sets/fantasti-ne-pri-e-refesticon

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje