Prevod knjige ,,Nepotpuni rukopis“ Kamala Abdulla promovisan u Bijelom Polju (video)

Knjiga ,,Nepotpuni rukopis“, autora Kamal Adbulla, promovisana je večeras u Centru za kulturu, u okviru  programa ,,Hajde da to uradimo zajedno“, posvećenog kulturi Azerbejdžana.

Roman je preveden prije nekoliko godina,  u izdanju Kulturno – ekonomskog centra Azerbejdžan – Crna Gora, uz podršku Diplomatskog predstavništva Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori.

Program posvećen azerbejdžanskoj kulturi danas su organizovale JU ,,Ratkovićeve večeri poezije”, Srednja stručna škola, NVU ,,Klub kulture” i Centar za djelatnosti kulture ,,Vojislav Bulatović Strunjo”, a prevod knjige večeras je predstavio direktor Kulturno - ekonomskog centra Azerbejdžan - Crna Gora,  Sejaran Mirzazada, koji je kazao da je cilj prevoda da upoznaju građane Crne Gore o istoriji Azerbejdžana.

,,U knjizi su zapisani istorjski događaji koji su se desili stotinu godina prije, i bilo nam je drago da naše prijatelje iz Crne Gore upoznamo sa našom istorijom, jer tek tada mogu shvatiti kakav smo mi narod danas. Imamo sličnu istoriju kao i Crnogorci, dijelimo slične vrijednosti tako da će nas ovom knjigom i njenim čitanjem još i bolje upoznati“, naveo je Mirzazada.

On je podsjetio da se ponose Azerbejdžanom, u kojem vlada multietnički sklad, kako ističe, što je slučaj i u Crnoj Gori.

,,Svi imaju svoja jednaka prava, nezavisno od toga koje su vjere i kojoj naciji pripadaju. To prikazuje i sliku Crne Gore, posjetili smo i Gusinje i vidjeli da na istom mjestu postoje vjerski objekti katolika, pravoslavaca i muslimana, i takvu sliku možemo vidjeti širom vaše države. To je ono u čemu smo slični i što je isti prikaz za dvije države“, podsjetio je Mirzazada.

Rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edin Smailović, kazao je da knjiga ,,Nepotpuni rukopis“ donosi sva iskušenja kroz istoriju koja je preživio Azerbejdžan.

,,Knjigom je autor želio da poruči da uprkos svemu tome što je preživio kroz istoriju, Azerbejdžan je nastavio da traje i da ispisuje taj svoj rukopis, koji nikada neće biti završen. On će ostati nepotpun, jer je samo takav i savršen", dodao je Smailović.

U okviru programa ,,Hajde da to uradimo zajedno" prikazan je i kratki dokumentarni film o Azerbejdžanu, koji je prisutnima u 15 minuta predočio život u toj zemlji, njene potencijale, kulturu, običaje, turizam, komplekse, kuhinju i sve ono što je sastavni dio te zemlje.

Autorka, foto i video: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE