Komična baletska predstava “Vragolanka” izvedena i u Bijelom Polju (video)

Ansambl Baletske škole ''Princeza Ksenija'' sa solistima beogradskog baleta i glumcima Crnogorskog narodnog pozorišta,  izveo je večeras u Bijelom Polju komičnu baletsku predstavu ''Vragolanka''.

''Vragolanka“ je adaptacija poznatog komičnog baleta iz Francuske, sa kraja XVIII vijeka, to je komad koji  na spektakularan način, kako umjetnički, tako i tehnički, dočarava zanimljivu priču o naizgled nepomirljivom jazu bogatih i siromašnih, koji na kraju, ipak premošćava ljubav.

Producentkinja i direktorica projekta, Vanja Pantović, kazala je za Radio Bijelo Polje da joj je drago što su večeras imali priliku da ljubav prema umjetnosti i baletu podijele sa Bjelopoljcima.

“Ideja da se baletska umjetnost afirmiše na sjeveru prisutna je svih ovih godina, ali tek je sa „Vragolankom“ došlo do mogućnosti za ostvarenja tog cilja, jer je mobilna, a ansambl već zreo i u punoj snazi, tako da smo uz podršku Mnistarstva kulture odlučili da napravimo ovu turneju. ''Vragolanka'' ima tu posebnu emociju koja je bila karakteristična za mog oca Batrića Baća Rakočevića, kome sam i posvetila ovu turnuju, tako da vjerujem da je i on negdje ponosan što dijelimo umjetnost koja nas čini građanima svijeta”, kazala je Pantović.

Ona je saopštila da baletska šklola “Princeza Ksenija” slavi 20 godina postojanja, te da upravo proslavljajući taj jubilej žele da stvaralačku radost podijele sa drugima.

“Želimo da otvorimo nove svjetove djeci, te da ih vratimo istinskim životnim vrijednostima, jer je i to uloga umjetnosti”, poručila je producentkinja i direktorica projekta, Vanja Pantović.

Željko Grozdanović, baletski igrač Narodnog pozorišta iz Beograda, tumači ulogu majke Simone, koja je,  kako je kazao za Radio Bijelo Polje,  jako komična i specifična.

“Ali to je zapravo i uloga za uživanje, koju svaki igrač poželi da u jednom trenutku odigra, ali eto ja sam dobio priliku da to učinim sada. Mama Simona je u jednom trenutku jako stroga za svoju ćerku, ali već u drugom jako popustljiva, koliko god želi dobru budućnost za nju, tako da je teško mijenjati karakter i raspoloženja”, ispričao je Grozdanović.

On je istako da se specifičnost ove predstave ogleda u tome što je svaki put drugačija.

“Oni koji su je više puta gledali to i primjećuju, a sve je to moguće zapravo zahvaljujući divnoj ekipi koja nas je sve okupila na jednom mjestu i omogućila nam da kreiramo u jednoj divnoj atmosferi i da napravimo jednu ovako dobru predstavu”, rekao je baletski igrač Narodnog pozorišta iz Beograda, dodajući da je ovo gostovanje jako specifično za njih, jer obilaze cijelu Crnu Goru.

Slavku Kaleziću je ovo prva baletska uloga, ali, kako je rekao, jako je ponosan što je dio ovog projekta.

“Ja igram ulogu bogatog sina Alena, a mama Simona se trudi da svoju ćerku Lizu uda upravo za njega, ali ona ga odbija. To je momak koji nema iskustva u svemu tome, ali smo se trudli da iznesemo tu suštinu komičnosti”, naveo je Kalezić, napominjući da je rad na predstavi “Vragolanka” bio božanstven, ali i vrlo naporan, kao i da im je cilj da omoguće ovom projektu da živi.

Ulogu Alenovog oca tumači Jovan Dabović, a kako je ispričao, riječ je o jako kompleksnom liku.

“Uloga je jako kompleksna, jer igram Alenovog oca, koji je vidio dobru priliku kod mame Simone da spoji svog sina i njenu kći. To je donekle i prost zadatak, ali se dešavaju neke prepreke koje ne mogu da se prevaziđu”, pojasnio je Dabović.

Dabović je istakao da je rad na projektu bio jako težak fizički, ali ne i plesno i glumački.

“Znali smo šta nam je zadatak i uradili smo ga maksimalno dobro, ispunili smo sve naše likove i dali im poseban  pečat”, dodao je Dabović.

Koreografiju ovog popularnog klasičnog baletskog djela potpisala je Antoaneta Aleksijeva iz Nacionalne Opere Sofije, sa asistentima: Anom Halas, Svetlanom Cidilinom i Emom Veljić. U autorskom timu je i scenografkinja Vana Prelević, a kostimi su urađeni u bugarskoj Nacionalnoj operi u Sofiji i Plovdivu.

Predstava ''Vragolanka'' izvodi se u okviru turneje ''Reverans Sjeveru'', a nakon Bijelog Polja biće izvedena  u Kolašinu i Plavu.

Autorka, foto i video: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE