Osnovci prihvatili izazov- otpočeli pisanje priča na temu „Zmaj Vražjih firova“ (video)

Članovi Organizacionog odbora Festivala fantastične književnosti, Dragić Rabrenović, direktor Radija Bijelo Polje, Vojislav Kljajević i novinarka Tanja Dangubić, danas su  učenicima osnovnih škola „Dušan Korać“  u Pruškoj i „Braća Ribar“ u Zatonu, kao i profesorima maternjeg jezika,  predstavili Regionalni festival „REFESTICON“ ali i i četiri konkursa, raspisana  u okviru ovogodišnjeg festivala.

Podsjećajući da je tema ovogodišneg festivala „Zmaj Vražjih firova“, Rabrenović, jedan od utemeljivača festivala, pozvao je osnovce da se uključe,  napišu priču sa motivom  zmaja i Đalovića pećine, pošalju fotografiju ili crtež sa istom tematikom, i tako postanu dio ove manifestacije, čiji se značaj , kako je rekao prepoznaje ne samo u Crnoj Gori, već i u cijelom regionu, dodajući da fantastika  treba da bude ono što će ih približiti književnosti.

„I proteklih godina  je dosta mladih bilo uključeno u  cjelokupni projekat, kroz maskenbale, likovne i kreativne radionice, ali smo ove godine otišli korak dalje, i raspisali  literarne i likovne konkurse  za učenike osnovnih škola iz Bijelog Polja, jer smo željeli da iskoristimo ovaj rasadnik talenata  i djeci damo podstrek  jednom  zanimljivom temom, poput zmajeva. Na njima je da stvaraju,  budu što maštovitiji i kreativniji, a mi smo tu da im pomognemo, da njihove  likovne i literarne radove afirmišemo   putem festivala. Cilj nam je što više mladih  uključimo da  stvaraju, da se bave kulturom i umjetnošću“, kazao je Rabrenović.

Rabrenović je pri tom citirao i prof. Zorana Živkovića, dobitnika  brojnih  domaćih, i međunarodnih priznanja, koji je kazao „da prvo treba svi da  čitamo pa ćemo onda moći i da pišemo“.

„ Festival je  koncipiran tako da se tokom četiri dana trajanja, građanima Bijelog Polja i gostima iz država okruženja, nude brojni književni i kulturno-umjetnički sadržaji, te da se pored mnogih mladih i neafirmisanih pisaca predstavljaju i najznačajnija književna imena regiona. Centralni događaj festivala je dodjela priznanja Zlatni zmaj za međunarodni doprinos fantastičnoj književnosti. Osim brojnih autorskih izdanja, u okviru festivala promovišu se i festivalska zbirka kratkih pričakao i zbirke partnerskih festivala iz regiona.Takođe, festivalska publika ima priliku i da se upozna sa aktivnostima brojnih festivala fanstastične knjižvnosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije.Osim književnih sadržaja, program festivala čine naučne tribine i okrugli stolovi, maskenbali namijenjeni učenicima osnovnih škola i polaznicima vrtića, izložbe slika, muzičke večeri, te slikarske radionice, što ovaj festival čini zanimljivim ne samo ljubiteljima žanra fantastike već i široj  publici svih starosnih dobi“,kazala je novinarka Tanja Dangubić.

Ona je podsjetila i da je  ova svojevrsna svetkovina fantastične književnosti do sada je okupila više od 300  kako onih mladih neafirmisanih pisaca, tako i značajna imena crnogorske i regionalne književnosti. Prof.Zoran Živković, Filip David, Milenko Ratković,Slobodan Vukanović, Goran Skrobonja, i dr.

Uzore i inspiraciju za pisanje fantastičnih djela, prema riječima profesorice književnosti u zatonskoj školi „Braća Ribar“, Snežane Bošković, učenici mogu pronaći i u narodnoj književnosti.

 „Tragove fantastike pronalazimo u narodnoj književnosti, odnosno u bajkama, a zatim u periodu romantizma i nadrealizma, tako da je fantastična književnost bliska našim učenicima“, navela je Bošković.

Profesorica Bošković je istakla i da se učenici zatonske škole ozbiljno pripremaju za REFESTICON, a dok će neki od njih svoju maštu pretočiti u riječi, drugi će to uraditi kroz crtež.

„Već ozbiljno pripremaju literarne radove, a mnogi će se iskazati i kroz crtež, tako da mi spremni dočekujemo VII Regionalni festival fantastične književnosti i nadam se da će se u festivalskoj zbirci naći radovi nekih učenika iz Zatona“, poručila je Bošković.

Ona je podvukla da je raduje činjenica da u gradu Rista Ratkovića, Ćamila Sijarića, Miodraga Bulatovića, već sedam godina „živi“ festival posevćen fantastičnoj književnosti.

„Ovaj festival je jako važan za našu djecu, za mlade, naše Bijelo Polje i Crnu Goru, zato ga svi moramo podržati i uključiti se direktno u sve festivalske aktivnosti“, naglasila je Bošković.

Promociji REFESTICON-a i prezentaciji literarnih i likovnih konkursa, prisustvovali su i profesori škole „Dušan Korać“, među kojima i profesorica maternjeg jezika i književnosti, Miluša Đurović, koja je istakla je da je polje mašte, odnosno fantastke, ujedno i polje u kojem se djeca najbolje snalaze, te da očekuje da će osnovci škole „Dušan Korać“ napisati kvalitetne priče.

REDAKCIJA RADIJA BIJELO POLJE

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE