Bez “Pepeljuge” nezamislivo je pozorište za djecu (video)

“Pepeljuga” je bajka nad bajkama, a pozorište za djecu je nezamislivo bez nje, kazao je bjelopoljski glumac i režiser ovog pozorišnog komada, Fuad Aga Dobardžić.

Naime, glumci Dječije scene bjelopoljskog pozorišta premijerno su ove nedjelje izveli predstavu “Pepeljuga”, a da su bili sjajni dokazali su i aplauzi kojima ih je publika ispratila sa scene.

Gostujući u emisiji “Start Art”, glumac i režiser Fuad Aga Dobardžić, kazao je da je zadovoljan onim što su mladi glumci pokazali na premijeri, ali dodao da je uvjeren da će svakim novim izvođenjem biti  još bolji.

“Ponosan sam na djecu, sve ono što smo skoro šest mjeseci radili, uspjeli su da na sjajan način predstave publici. Naravno da uvijek može bolje, ali s obzirom da je ovo mnogima bila i prva predstava, ja moram reći da sam zadovoljan, a što je još važnije zadovoljna je publika”, kazao je Dobardžić.

On je rekao da su tokom rada na ovoj predstavi mladi glumci uspjeli mnogo toga da nauče, ne samo glumačke vještine, već i ono najvažnije - da dobro uvijek pobjeđuje zlo.

“Kada god pripremam neki pozorišni komad trudim se da on prije svega bude poučan, da djeca sve ono što nauče mogu da primijene u svakodnevnom životu, jer pozorište svakako ima veliki  uticaj na razvoj sistema vrijednosti mladih generacija. Čak sam i dio svog života uspio da kroz “Pepeljugu” ispričam mladim glumcima, jer sam i ja u životu imao mnogo teških trenutaka, život me nije mazio i oni sami moraju već sada da shate da nije uvijek lako”, naveo je režiser Dobardžić.

Izražavanje emocija, naročito onima koji su tumačili uloge “zlikovaca”, kako je rekao Dobardžić, bio je najteži zadatak glumicima Dječije scene bjelopoljskog pozorišta.

“Najteže je bilo donijeti emociju koju sam tražio od njih i ja to razumijem, jer su djeca zapravo mali anđeli i oni nemaju ni trunku zla u sebi.  Ali sam jednostavno morao da ih naučim da to odglume, neke scene smo ponavljali bezbroj puta, čini mi se da su nekada I bili malo ljuti na mene, jer priznajem da sam znao da budem dosadan malo, ali to je za njihovo bolje i znam da me sda shvataju”, podvukao je bjelopoljski glumac.

Ipak, Dobardžić ističe da nije očekivao ovakvo oduševljenje publike, te da se zbog djece raduje odlasku u Bar, gdje će se ove godine održati 12. republički Festival pozorišta za djecu.

“Nijesam očekivao ovako dobre komentare i reakcije publike, a naročito  selektora Festivala pozorišta za djecu, Dragiše Simovića, koji nam je čestitao i rekao da će naša predstava biti izvedena na toj manifestaciji. Dragišu poznajem više decenija i  mi smo uvijek iskreni jedan prema drugom, tako da sam očekivao da nas malo više kritikuje, zaista me iznenadio”, dodao je Dobardžić.

Prošlogodišnja pobjeda ne Festivalu pozorišta za djecu, kako je rekao Dobardžić, svakako da ih obavezuje da budu još bolji.

“To je republička smotra, izvode se najbolje predstave iz cijele Crne Gore, nadam se da ćemo se dobor predstaviti, kao i prošle godine, kao samo osvojili prvo mjesto za predstavu “Ekologijada, pa se nadamo da će i “Pepeljuga” biti dobor prihvaćena”, rekao je režiser.

Premijernim izvođenjem pozorišnog komada “Pepeljuga”, zadovoljni su i mladi glumci, a za Smaja Dizdarević ova predstava bila je prvo glumačko iskustvo.

“Imao sam ulogu pripovjedača, iako se ona možda i ne dopada previše drugoj djeci, ja sam bio zadovoljan. Pokušao sam da na najbolji način odradim sve ono što se tražilo od mene i mislim da sam uspio u tome. Jako sam srećan, sa nestrpljenjem očekujem naredna izvođenja, kada ćemo biti još bolji, a kada će treme biti manje”, rekao je Smajo, dodajući da je jako ponosan na sve aplauze koje su dobili.

Ulogu starije zle sestre tumačila je Jana Damjanović, a kako je kazala gostujući u emisiji “Start Art”, nije bilo lako donijeti taj lik.

“Zaista je bilo teško, ali sam uz pomoć režisera Age uspjela da dočaram lik, ali naravno da ću nastaviti da vježbam”, kazala je Medojević.

Repriza emisije "Start Art" na programu je Radija Bijelo Polje večeras od 20 sati i 15 minuta.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujovic

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE