Fantastična priča Nele Baričević “Borba nesaglediva kraja“, danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču,  Nele Baričević “Borba nesaglediva kraja“, objavljenu u zbirci Knez Vladimir.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

Na padinama crnogorske planine Rumije ukazivaše se danima posebna svjetlost. Noću su mještani obližnjih sela za to zahvaljivali svojevrsnom plesu zvijezda, dok bi danju Sunce upiralo snopove svojih zraka ravno na mjesto gdje je položeno Sveto tijelo. Još jedna u nizu čarolija svijeta, a koja je nagoviještala čudo u nastajanju. Legendu koja tek ima biti ispričana generacijama koje dolaze.

Ove su nebeske predstave dolazile taman pred tisućitu obljetnicu naprasna odlaska kneza Dukljanskoga. Potpisavši još jednom ondašnje grješnike oprostu taj se 22. svibnja trebao odložiti na prethodnu 999. godinu od njegova vinuća među zvijezde. Pa ipak, ne bi tome tako.

Naslagaše se godine s džepovima punim neusuglasivih želja i težnji različitih naroda. Te želje i težnje malenog čovjeka iz velikog naslonjača postajaše sve veći uteg velikim ljudima koji se do danas okupljaju sjedeći na malenim, istrošenim i pohabanim stolcima pred skromno serviranim stolom. Već viđeno zatezanje omče narodu od njegova glasnika, nebesima hvala, ne uspije proći bez uplitanja duha nadahnuta ljubavlju. Sa samoga je neba preko ljubljene Katarine i njena dragog Nikole dolazilo čovjekoliko poslanje kako bi zaustavilo sav kaos na ulicama, sva iskrivljena tumačenja, sve neosnovane optužbe.

Na tisućitu se godinu od smrti Svetog Vladimira rodi maleni Petar. Već prva odvajanja od majke Katarine dječak podnese sasvim junački. Ne bi on nikad spriječen vlastitom patnjom, no patnjom one koja ga je donijela na svijet. Ipak, morao je odrastati, ovako okrunjen njenom i ljubavlju svoga oca, bliži duhu svijeta no obiteljskom ognju. Ako i ne ostane dovoljno dugo da im podari produljenje loze, podarit će im spasenje svijeta, a što li ima većeg od toga u dobu u kojemu nevini padaju šetajući ulicom kao vjetrom odneseni?

Zaista, što li ima većeg od toga u dobu u kojemu urlici popunjavaju svaku udubinu u zidu kojega dotičemo, svaku rupu u asfaltu kojim hodamo, svaku reklamu koja pod gradskim svjetlima vrišti neku lažnu sreću dok sagibamo glave da bismo izbjegli metak i dok se manično osvrćemo za sobom istovremeno i smiješni i žalosni i drugima i samima sebi?

 

***

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com      

http://refesticon.com/dokumenta/Knez%20Vladimir.pdf

 

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-borba-nesaglediva-kraja-nela-baricevic

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje