Fantastična priča Gorana Ćurčića "Vila nade", danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču Gorana Ćurčića, "Vila nade" objavljenu u zbirci Prsten sa one strane sna.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

Kamenim hodnicima dvora odjeknuo je urlik! Ne, nije to bio usplahireni ženski vrisak, niti radostan uzvik deteta, bio je to grub, dubok, sablasan krik odraslog muškarca. Toliko snažan da se činilo da će velika tapiserija u prestonoj dvorani pasti sa mermernog zida. Car je ponovo izgubio nevestu. Još jednu draganu odnela mu je zla kob, prokletstvo predaka, gnev starih bogova!!!

Četvrta nevesta za redom umire dok se svadbeno slavlje još nije završilo. Gozba je još trajala. Svatovi još nisu otišli, opijeni vinom i hranom, otreznili su se istog časa kada su čuli krik svog nesrećnog gospodara.

Prokletstvo dinastije je počelo onoga časa kada je njegov pradeda, veliki car Volimir, dozvolio tuđinskim dušmanima da opustoše stari hram na Crvenoj steni, kako ne bi dirali naselja njegovog naroda, i kako bi poštedeli njgovo carstvo velikog rata. Od tog časa, kada se ugasila vatra u hramu, kada je vetar počeo da raznosi pepeo svetog ognjišta, počelo je prokletstvo.

Članovi dinastije su se venčavali i rađali, ali su mnogo brže umirali. Sada je ostao samo on, poslednji izdanak stare porodice koja je na čelu carstva već stotinama godina. Četiri puta se ženio, i svakog puta ponavljala se ista priča. Mlade i prelepe, nežne poput svile, mirisne kao najbujnije ruže iz carskog

vrta, carice bi umirale poslednjeg dana svadbenog pira. Sijale bi od sreće I radosti svetlije i lepše nego li i samo Sunce. Svojim likom obasjavale bi veliku prestonu dvoranu sve dok ne bi otišle u carevu ložnicu, gde bi uvenule čim bi svoje nago telo spustile na meke perjane jastuke carevog kreveta. Neljubljene

zaspale bi večnim snom.

 

***

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com      

http://refesticon.com/dokumenta/Prsten.pdf

 

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-vila-nade-goran-curcic?in=rbp-redakcija/sets/fantasti-ne-pri-e-refesticon

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje