Opštinski Crveni krst nastavlja projekat “Zdravo starenje”

Opštinska organizacija Crvenog krsta u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore, Međunarodnom federacijom Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca nastaviće projekat “Zdravo starenje” započet prošle godine. To je dogovoreno na jučerašnjem sastanku nacionalnog koordinatora Crvenog krsta Jelene Šofranac i sekretara opštinskog Crvenog krsta Zorana Rudića.

“Ciljevi projekta su doprinos zdravijem starenju svih generacija, unapređenje kapaciteta za prevenciju i praćenje neprenosivih bolesti kod starijih osoba, te kreiranje adekvatne baze podataka koja će ukazati na značaj i rezultate ovih aktivnosti”, kazao je Mašan Živković.

On je podsjetio da će u narednih devet mjeseci, koliko će i trajati projekat, biti održane nedjeljne radionice za sve generacije, na temu zdravog starenja, organizovani javni događaji u cilju promocije koncepta zdravog starenja, distribuirane brošure  o zdravlju starijih, uspostavljena saradnja sa relevantnim institucijama i organizacijama na lokalnom nivou i formirani mobilni  timovi koji će obilaziti stare u udaljenim selima.

       

Živković je istakao i da će osim starih i nemoćnih,  projektom biti obuhvaćeni i, djeca iz vrtića, osnovci, srednjoškolci, pripadnici RE populacije, kao i stariji od 65 godina.

Inače, partneri na projektu biće  lokalna samouprava, javne ustanove, NVO sektor, i mnogi drugi, zainteresovani da se  planirane aktivnosti realizuju na što kvalitetniji način .

 

Saopštenje i foto: Opštinska organizacija Crvenog krsta